Waar stond die hutspot nu precies?

7 September 2017

Waar lag de Lammenschans nou precies, tijdens het beleg van Leiden? Leidenaar Sjaak van de Geijn zamelt geld in voor archeologisch onderzoek.

Waarom eigenlijk?
‘Ik vraag me al decennia af waar die schans precies stond. Zo’n Leids icoon, dat zo belangrijk was in het beleg, en waar de hutspot gevonden zou zijn, maar niemand die weet waar het lag.’

Hoezo niet? Op de kaarten van het beleg staat dat gewoon aangegeven.
‘Ja, maar de waterwegen waar de schans aan lag, lopen nu heel anders. Ik kan wel zeggen waar het ongeveer was, maar dat was het. Leiden is heel goed in archeologie, maar ons eigen terrein kennen we niet.’
.

Waar het ook was, het was dicht bij theehuis De Tuin van de Smid, waar u de eigenaar van bent.
‘Maar nog dichter bij Restaurant Cronesteijn. Commercieel gezien kan ik dit beter laten liggen.’
.

Er is haast met de actie, begrijpen we, vanwege de aanleg van de Rijnlandroute?
‘De Lammebrug, waar hij misschien wel onder ligt, gaat op de schop. Misschien dat de aanleg van die brug al funest is geweest voor de resten van de schans, maar ook dat weten we niet.’
.

Maar de aannemer is dan toch verplicht om eventueel erfgoed veilig te stellen?
‘Als ooit ergens een Romein gelopen heeft, mag je meteen niks meer. De schansen uit het Leidse beleg staan echter niet aangegeven op de kaarten met erfgoed, en dus wordt er geen opgraving gepland. Je mag dan blijkbaar gewoon je gang gaan.’
.
Hoe wilt u gaan zoeken?
‘Er lagen grachten omheen, en daarmee kun je hopelijk de contouren terugvinden. Misschien tref je zelfs bodemvondsten aan. Het mooiste is natuurlijk als je een oude Spanjaard vindt, inclusief helm, maar die kans is klein.’
.
Stel, het lukt. Wat dan?
‘Dan kun je in de boeken schrijven waar hij lag, en is die kwestie eindelijk afgesloten. Dat kan misschien zelfs als we niks vinden – wat nadrukkelijk mogelijk is – maar op grond van historisch onderzoek zeggen waar het geweest moet zijn. Bijna alle Leidenaars denken nu dat hij lag op de plek waar nu het beeldje van Cornelis Joppensz met zijn pan hutspot staat, bij station Leiden Lammenschans.

‘Je kunt je afvragen of we dat beeld niet moeten verplaatsen, als we de juiste locatie weten. En misschien dat er een klimmuur of zo kan komen; leuker dan alleen een stuk natuursteen waarop staat: hier was ‘t. Maar dat is echt de volgende fase, eerst maar eens beginnen met zoeken.’ BB

Zie crowdfundingsite voorjebuurt.nl

 

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

7 September 2017