Sparen met geld van DUO

Bas van der Schot

7 September 2017

Meer dan de helft van de studenten gebruikt leenstelselgeld om mee te sparen, ontdekte het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting.

Het Nibud is een stichting die zich bezig houdt met geldzaken, en doet om de paar jaar onderzoek naar de financiën van studenten. Dit jaar voerden ze dat onderzoek uit onder bijna 1400 studenten uit hbo en wo. Het doel van het Nibud is om te zorgen dat mensen verstandig met hun geld omgaan, dus waarschuwt de organisatie tegen al te gemakzuchtig lenen.

‘Lenen hoeft geen probleem te zijn, als studenten goed kijken welk bedrag ze moeten lenen, en beseffen dat hun lening een schuld is’, legt de organisatie uit. ‘Maximaal lenen zonder noodzaak, kan leiden tot onnodig hoge schulden.’ Ja, de rente is verwaarloosbaar (dit jaar zelfs 0 procent), maar niemand garandeert dat dat altijd zo blijft. Toch zet 54 procent van alle studenten een beetje van hun DUO-lening opzij. Gemiddeld sparen ze 146 euro per maand.

Eén op de zeven sparende studenten zegt het geld opzij te zetten voor een huis. Dat lijkt slim: de rente op hypotheken is immers meer dan nul procent. Het probleem is dat tegenover dat makkelijk gespaarde geld een even grote studieschuld staat. En hypotheekverstrekkers houden niet van schulden, dus op deze manier sparen voor een huis schiet minder op dan je misschien zou denken. Makelaarsclubs NVM en VBO trokken vorige week aan de bel bij de Tweede Kamer, omdat het leenstelsel het nog lastiger maakt voor starters op de woningmarkt.

Het percentage studenten dat leent, is dankzij het leenstelsel verdubbeld: in 2015 had 30 procent van de eerste- en tweedejaars een lening, nu is dat 62 procent. Oftewel: 38 procent van de studenten leent niet, ondanks de gunstige voorwaarden en de afwezigheid van rente. Niet zo raar dus, dat er ook meer studenten thuis blijven wonen, en dat ouders vaker meebetalen aan de studie. Er zijn niet meer studenten gaan werken, maar de studenten die wel een baantje hebben, maken meer uren dan in 2015.

BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

7 September 2017