'Ik heb zoveel geluk gehad'

C

Foto Marc de Haan

Huis: Oude Rijn 62
Kamer: 35 m2
Huur: € 650 excl.
Bewoners: 1

Hoe heb je je kamer gevonden?

‘Pff, dat was lastig. Ik heb me vrij laat bij de uni ingeschreven. Daarom moest ik veel dingen zelf regelen, waaronder mijn kamer. Vanaf het moment dat ik zeker wist dat ik hier zou studeren, bezocht ik iedere dag alle kamerwebsites voor internationals die er te vinden waren. Ik stuurde alle websites iedere dag zo’n twintig berichten om een bezichtiging te plannen, maar elke keer viste ik achter het net.’

Waar kom je vandaan?

‘Ik kom uit Berlijn, daar heb ik mijn hele leven gewoond. Ik ben hierheen verhuisd omdat het programma van Global and Comparative Philosophy me zo aansprak.

‘Toen ik hier in de zomer op vakantie was bekeek ik nog een paar kamers, maar die vielen me erg tegen. Op één website zag ik toen deze kamer. Hij leek me perfect, dus ik reageerde toch maar. Ik hoorde niets meer en had de moed al opgegeven. Maar toen, twee uur voordat mijn trein naar Duitsland zou vertrekken, kreeg ik alsnog een antwoord dat ik langs kon komen. Ik moest kiezen: mijn trein naar huis nemen, of deze kamer bezoeken. Ik koos voor het laatste, en ik heb er geen spijt van gehad.’

Wat vind je het fijnst aan je kamer?

‘De ramen. Er is veel licht, en als ik de ramen open doe, wordt mijn kamer lekker gelucht. Wat ook heel fijn was, is dat de vaste bewoner alle meubels heeft laten staan. Ik hoefde niet veel zelf mee te nemen. Daardoor geeft mijn kamer me echt een thuisgevoel. Ik voel me heel erg op mijn gemak hier, ook al is deze plek maar tijdelijk van mij.’

De huur is wel vrij hoog.

‘Dat is waar, maar niet veel hoger dan wat ik in Berlijn betaalde. Bovendien was die kamer kleiner en niet zo mooi als deze, met een eigen keuken en badkamer. Daarom was het voor mij niet als zo’n grote stap om hier te gaan wonen.’

Wat vind je van Leiden?

‘Ik vind het een hele fijne plaats! Berlijn is een fantastische stad die enorm veel mogelijkheden biedt. Als je wilt sporten, kun je kiezen uit honderd verschillende sporten in de buurt. Als je uit wilt, kun je kiezen uit drie keer zoveel barretjes en café’s. Die keuzevrijheid is heel fijn, maar soms weet je dan ook niet meer wát je moet kiezen, juist omdát er zo veel is. In Leiden kan ik uit minder kiezen, maar ik heb toch niet het gevoel dat mijn mogelijkheden worden ingeperkt. Er zijn hier ook genoeg plekken om uit te gaan en je kunt ook lekker een beetje hangen in het centrum. En trouwens, als ik met mijn vrienden uitging in Berlijn, kwamen we uiteindelijk toch altijd bij dezelfde plekken terecht.’

Hoe was de introductieweek?

‘Heel erg leuk! De laatste dag hadden we een barbecue vlakbij. Mijn kamer was toen een soort servicepunt voor als mensen warme truien nodig hadden, hun spullen wilden dumpen of even naar de wc wilden. Het voordeel van wonen in het centrum. Ja, ik heb echt heel veel geluk gehad.’

Door Monica Preller

Deel dit bericht:

Voorpagina

Passen ze ook allemaal?

Leiden is in trek bij studenten: veel opleidingen groeien. Alleen zijn cijfers van de …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Sparen met geld van DUO

Meer dan de helft van de studenten gebruikt leenstelselgeld om mee te sparen, ontdekte …

English page