Humanities Campus stap dichterbij

7 September 2017

Het P.J. Veth-gebouw, naast het Academiegebouw, heeft sinds vorige week een doorgang van de Hortus naar de 5e Binnenvestgracht.

Het P.J. Veth-gebouw is onlangs gerenoveerd. Eén stapje in de grootscheepse uitbreiding en verbouwing van de Faculteit Geesteswetenschappen. Sinds kort heeft de opleiding filosofie er haar intrek genomen.

Een ander, veel groter onderdeel is de bouw van een nieuwe Humanities Campus, ongeveer op de plek waar nu het Lipsius staat. Dat zou gesloopt moeten worden, net als de huurwoningen ertegenover. Daar willen de bewoners echter niets van weten. De universiteit kwam er met hen de afgelopen jaren niet uit, waarop de gemeente Leiden de ‘regierol’ overnam.

Dat de woningen gesloopt zullen worden, lijkt inmiddels zeker. Afgelopen zomer heeft de gemeenteraad een besluit genomen tot de ontwikkeling van een zogenaamd ‘stedenbouwkundig plan Humanities Campus’. Het door de universiteit gewenste campusmodel, inclusief de sloop van het wooncomplex, is daarbij volgens het besluit ‘het enige vertrekpunt’. Wel zal er een woonfunctie in het gebied terugkeren.

Een amendement van GroenLinks en een motie van de PvdD over een terugkeermogelijkheid voor de huidige bewoners werden verworpen. Ook amendementen van de SP en de ChristenUnie om de bewoners tegemoet te komen, haalden het niet.

MVW

Lees meer over de Humanities Campus: Die campus komt er (13 april 2017).

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

7 September 2017