'Hoort u gehoest? Dat is de KMT'

Duurzaamheid bij de opening van het academisch jaar

Foto Marc de HaanStudenten van de nieuwe opleiding security studies volgen vanuit een Haagse collegezaal de opening van het academisch jaar.

7 September 2017

‘Zo ongeveer 6500’ nieuwe bachelor- en masterstudenten verwelkomt de Universiteit Leiden dit jaar. Dat vertelde rector magnificus Carel Stolker tijdens de opening van het academisch jaar. Die stond in het teken van duurzaamheid.

Door Marleen van Wesel Plastic Soup Surfer Merijn Tinga hield maandag in de Pieterskerk de openingsspeech, over zijn strijd tegen plastic afval in de oceanen. ‘Een jaar geleden stond ik op het strand, voor me 180 kilometer Noordzee, tegen me Coca-Cola en de verpakkingsindustrie, op mijn rug de crowdfunders die ik had overtuigd dat ze mij moesten financieren in dit bizarre oversteekproject. Ik had bijna de overkant niet gehaald.’

Een recordtijd leverde het niet op, maar zijn oversteek naar Engeland leverde wel aandacht op voor zijn missie. ‘One man can make a difference and every man should try’, citeerde hij Jackie Kennedy. Over een eerdere poging om met een zelfgemaakt board van België naar Duitsland te kitesurfen: ‘Ik heb Duitsland niet gehaald, dat board was veel en veel te zwaar.’

En Leidse studentenverenigingen hebben nog geen gehoor gegeven aan zijn oproep om af te stappen van wegwerpbekers. ‘Die groep’, wees hij van de studenten naar de bestuurders, ‘zit straks hier’.

Onder de aanwezige studenten zijn overigens veel leden van Augustinus en Quintus. ‘Een oude traditie’, volgens Stolker. Om eraan toe te voegen: ‘Als u een enorm gehoest hoort, dat is de kennismakingstijd.’

Na een optreden van het Grootkoor van Collegium Musicum, besprak vice-rector Hester Bijl de onderwijsvisie van de universiteit, de verschillende onderwijsvormen die al gehanteerd worden en over het belang van onderwijs op maat.

De jaarlijkse Onderwijsprijs ging vervolgens naar sinoloog Florian Schneider. ‘Hij is in staat om studenten te laten leren, omdat ze willen leren, niet voor de studiepunten’, volgens Ghislaine Voogd, voorzitter van het Leids Universitair Studentenplatform, die de prijs uitreikte.

In zijn dankwoord benadrukte Schneider dat tijd en inzet voor onderwijs belangrijk is, maar niet vanzelfsprekend. ‘Toen ik begon werd tegen mij gezegd: onderwijs is niet zo belangrijk, alleen onderzoek telt. Dus negeer de studenten.’ Refererend aan de toespraak van Bijl sprak hij de hoop uit dat er op dit gebied iets zou veranderen.

De Gratama-Wetenschapsprijs werd uitgereikt aan arabist Ahmad Al-Jallad, voor zijn onderzoek naar het pre-islamitische Arabië.

Zie ook: 'Stappen zetten is nog wat anders dan je erop laten voorstaan'

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

7 September 2017