Zo betaal je een Maserati

Finn Kortman

17 Augustus 2017

‘Is er nog plek?’ vraagt een El Cid-deelnemer aan zijn mededeelnemer. ‘Ah joh, gewoon hier gaan zitten,’ krijgt hij als antwoord en zijn compagnon zetelt zichzelf met een plof neer op de grond.

Behalve een kennismaking met de verenigingen en gezelligheid die Leiden te bieden heeft, is er in de El Cid-week ook ruimte om meer te weten te komen over de studie waar de deelnemers zich de komende jaren mee bezig gaan houden. Op onder andere de Hogeschool Leiden en het Lipsius namen de toekomstige studenten dinsdag een kijkje bij de faculteiten.

‘Ziet lesgeven er in de toekomst misschien zo uit?’ vraagt Patrick Pijnenburg aan zijn publiek vanuit zijn luie stoel in een zonnig oord met een helder blauwe zee op de achtergrond. Pijnenburg, directeur van de faculteit Science & Technology van Hogeschool Leiden, spreekt de aankomende studenten aan via een filmpje met wat technische haperingen. De ironie ontgaat het publiek niet. ‘Het thema van deze El Cid is “Your Next Level”’, vertelt Pijnenburg in persoon verder, ‘maar jullie zijn niet de enigen die onderweg zijn naar dat nieuwe niveau – ook het onderwijs zelf vernieuwt door technologie.’

Patrick introduceert zijn gastspreker Shelly Sterk, presentatrice van het RTL-programma Galileo. ‘Leef je droom’, begint Sterk. ‘Je zal lang niet alles aan je studie leuk vinden, maar geniet juist van dat gedeelte dat je wel leuk vindt. Soms moet je minder leuke dingen doen om je doel te bereiken’, drukt ze de aankomende studenten op het hart.

Met een grijns op haar gezicht geeft Sterk middels filmpjes ook tweemaal het woord aan mensen die haar boodschap ondersteunen. De 12-jarige Jorik, rapper in wording, zegt ook zijn dromen te volgen en er hard aan te werken. ‘Ik schrijf mijn eigen teksten’, zegt hij trots. Ook Joël Beukers, fitnessmodel, ondersteunt haar verhaal. ‘Mensen zeiden eerst dat ik mijn tijd verspilde in de sportschool, ik verdiende niets. Maar nu rijdt Joël in een Maserati’, vertelt hij, cruisend in zijn dure auto.

Met een hart onder de riem en stijf van het zitten op de grond, worden de deelnemers per faculteit meegenomen door de Hogeschool Leiden om kennis te maken met hun opleidingen.

Dat er dit jaar veel nieuwe studenten zijn, blijkt ook tijdens de opening op het Lipsius, de thuisbasis van de Faculteit der Geesteswetenschappen. De zaal zit zo vol dat een aanzienlijk deel van de aanstaande studenten genoegen neemt met een sta- of zitplaats op de trap. Daar krijgen ze alles te horen van extra punten verdienen tot inspraak in het faculteitsbestuur. Ook de daaropvolgende informatiemarkt overspoelt met eerstejaars die daar niet alleen praten met studieverenigingen, maar ook op interactieve wijze kennismaken met hun nieuwe vakgebied. Bij geschiedenis wordt bijvoorbeeld een quiz gespeeld via smartphones en bij filosofie introduceren ze een huizensysteem à la Harry Potter.

Nu de toekomstige studenten voldoende geïnformeerd zijn over hun nieuwe studie, kan het level studieblok afgesloten worden, en is het tijd voor een nieuw level!

Door Hessel Hoekstra en Peter Schaap

Deel dit bericht: