Vliegende ballen en Jumping Jacks

Het sportblok is er ook voor niet-sportievelingen

Foto: Atma Saam

17 Augustus 2017

‘Pas op!’ schreeuwt een meisje. Nog geen seconde later wordt de El Cid-Mare fotografe getroffen door een voorbijvliegende lacrossebal. ‘Sorry,’ roept het meisje onze kant op. Gelukkig kan het slachtoffer er de humor wel van inzien. ‘Ik heb een lacrosse-bal gekopt!’, zegt ze lachend.

Op de velden van het Universitair Sportcentrum kregen de El Cid-deelnemers woensdag de kans om mee te sporten met de studentensportverenigingen die Leiden rijk is. Naast voetbal, hockey, rugby en tennis kregen de deelnemers ook de kans om een aantal minder bekende sporten uit te proberen. Zoals lacrosse dus, de Amerikaanse teamsport waarbij je de bal speelt met een netje op een stok. 

De opkomst bij de velden valt enigszins tegen. ‘In voorgaande jaren was het stukken drukker bij het sporten. Ik denk dat het komt doordat er gisteren leuke feesten waren en de deelnemers nu brak zijn’, vertelt mentor Nander van Heek, terwijl hij toekijkt hoe zijn groep een potje ultimate frisbee speelt.

Aan de andere kant van het terrein, bij de informatiemarkt, is het een stuk drukker. Hier siert een grote zeilboot de plek. Een Jumping Fitness-instructrice staat klaar voor een les trampolinesport. Met haar roze fluor-hoofdband en sportlegging ziet eruit alsof ze rechtstreeks uit de videoclip ‘Call on me’ van Eric Prydz komt. ‘Drie! Twee! Eén! - Daar gaan we: jumping jacks! Bewegen die armen!’ roept ze. 

Een aantal deelnemers probeert – al springend op trampolines met daaraan een handvat bevestigd – haar instructies op te volgen. Ledematen zwaaien in het rond. Achter de rij trampolines staat een zwembadje, waarin een jongen in een Speedo op en neer zwemt. Vrolijk gooit hij een bal over met een paar voorbijgangers.

Het sportterrein is niet alleen voor de sportievelingen interessant. Het grasveld achter de standjes van de informatiemarkt is namelijk een prima lunchplek. Een aantal groepjes zit onder het genot van een biertje en een sigaret te picknicken, en midden op het veld wordt er met een grote groep een potje ‘Wie Ben Ik’ gespeeld. 

Intussen komt het sportblok bijna tot een einde ‘Dit was Jumping Fitness, kom een keertje kijken op maandagen om 8 uur’, klinkt het door de speakers. ‘Helaas, dan heb ik al voetbaltraining’, mompelt een van de deelnemers.

Door Quinten Brouwer

Deel dit bericht: