Jouw academische jaarkalender

Door Marleen van Wesel

Om te voorkomen dat je op 8 februari voor een dichte collegezaaldeur staat. Of om even voorzichtig in te spieken als je je begin oktober voorzichtig afvraagt waarom de Hoogvliet wortels, aardappelen, ui en klapstuk toch zo nadrukkelijk in de aanbieding heeft: de al dan niet academische jaarplanning van Mare.

20 augustus t/m 2 september: KMT

Als je tijdens de EL CID gekozen hebt voor een vereniging, volgt al snel de Kennismakingstijd, oftewel: de KMT. Veel verenigingen nemen hun nieuwe leden ergens tussen de El Cid-week en de start van de colleges mee op kamp. Verder organiseren onder andere SSR en Augustinus een werkweek, waarin de eerstejaars de handen uit de mouwen moeten steken. Met de opbrengst wordt het verenigingspand bijvoorbeeld onderhouden. Veel studieverenigingen hebben iets later, vanaf 15 september, nog een introductieweekend.

4 september: Opening Academisch Jaar

Nadat je je tijdens de EL CID-week, eerstejaarskampen, werkweken en andere KMT-activiteiten volledig hebt ondergedompeld in het studentenleven, zou je haast vergeten dat het academisch jaar eigenlijk nog moet beginnen. Dat gebeurt officieel op maandag 4 september om 15.00 uur in de Pieterskerk. De plechtigheid is ook te volgen op www.universiteitleiden.nl. De meeste opleidingen hebben in die week ook nog eigen introductieprogramma’s.

7 september: eerste Mare van het collegejaar!

Vanaf 7 september ligt er elke donderdag weer een verse stapel Mares in alle universiteitsgebouwen. Het nieuws uit de universiteitskrant vind je ook op www.mareonline.nl.

 

3 oktober: Leids Ontzet

Collegevrij! Dinsdag 3 oktober is namelijk Leidens eigen feestdag. Alle Leidse universiteitsgebouwen, ook de UB en het Universitair Sportcentrum, zijn die dag gesloten. Locaties in Den Haag zijn wel geopend, maar ook daar gaan de colleges niet door.

Waarom eigenlijk? Tijdens de tachtigjarige oorlog, in 1574 om precies te zijn, besloot de Hertog van Alva Leiden net zo lang te belegeren tot het stadsbestuur zich overgaf. De Leidenaren hielden echter stand, hoewel 6000 van de 18.000 stadsgenoten bezweken aan de honger en de pest. In de nacht van 2 op 3 oktober sloegen de Spanjaarden eindelijk op de vlucht nadat de Watergeuzen de dijken doorstaken. In hun haast lieten ze een pan dampende hutspot achter. Dat is nog altijd de traditionele 3-Octobermaaltijd. Andere bijbehorende tradities: een enorme kermis, de Taptoe (een optocht om de ontzethelden te eren), Koraalzang, Haring en Wittebrood en theater, bands en dj’s door de hele stad. Vergis je niet in de datum: de festiviteiten van de 3 October Vereeniging starten op 2 oktober om 15.74, veertien over vier dus.

30 oktober t/m 3 november: tentamens

De tentamenperiodes, deadlines en andere toetsingsmomenten verschillen zo’n beetje per opleiding, maar veel studenten zullen rond deze tijd voor het eerst hun naam op een tentamenblaadje mogen krabbelen. Een prima moment om even te peilen hoe je ervoor staat. Niet al te best? Dan heb je gelukkig nog bijna een heel collegejaar om daar wat aan te doen. 

27 november: Cleveringa-oratie

De Nazi’s besloten in 1940 alle Joodse hoogleraren van de universiteit te verwijderen. Op 26 november hield Rudolph Cleveringa, decaan van de rechtenfaculteit, een moedige rede voor zijn ontslagen collega’s. Hij werd opgepakt en na de studentenstaking een dag later, werd de universiteit tot 1945 gesloten.

Sinds 1970 is er een Cleveringaleerstoel, waarvoor jaarlijks een andere geleerde wordt aangesteld. Die houdt traditioneel op 26 november een oratie. Dit jaar is dat een dag later, vanwege het weekend. Tussen 15.00 uur en 18.00 uur zijn er op 27 november geen colleges.

 

24 december t/m 1 januari: collegevrije dagen

Universiteitsvoorzieningen zijn op deze dagen niet geopend, of slechts beperkt, zoals de Universiteitsbibliotheek en het Universitair Sportcentrum

1 februari: handige datum voor studieswitchers

Mocht je studie niet bevallen, of niet lukken, dan is het handig om je je dat voor 1 februari te realiseren. Als je voor die datum bij DUO aangeeft dat je stopt, wordt je aanvullende beurs en je tot dan toe ontvangen studentenreisrecht namelijk eenmalig omgezet in een gift. Als je dan toch ingelogd bent bij DUO: vergeet niet als de wiedeweerga je OV-studentenkaart stop te zetten. Anders heb je al snel alsnog een flinke schuld.

In tegenstelling tot bij een aantal masteropleidingen, kun je trouwens in februari over het algemeen niet instromen bij een andere bacheloropleiding. Daarvoor moet je wachten tot september. 1 mei is ook een handige datum: dat is de uiterste inschrijfdatum voor de meeste nieuwe studies.

 

Eind januari, begin februari: Open weken verenigingen

Voor wie teruggekomen is op z’n beslissing om nergens lid te worden: begin 2018 openen sommige verenigingen de deuren nog één keer. Catena organiseert bijvoorbeeld eind januari de Open Week en SSR heeft in de tweede week van februari de IK-Week. Ook leuk voor wie gewoon eens bij een ander wil kijken. Bij verenigingen zonder inloopweek kun je vaak tijdens de EL CID-week van 2018 alsnog lid worden. 

8 februari: Dies natalis 2018

De 443e verjaardag van de Universiteit Leiden, die daarmee de oudste universiteit van Nederland is. Na het Leids Ontzet zou Willem van Oranje de Leidenaren volgens de overleveringen als dank de keuze hebben gegeven tussen tien jaar geen belasting hoeven betalen óf een universiteit. Net als de Opening Academisch Jaar hoort bij de dies natalis een plechtigheid in de Pieterskerk, op donderdag 8 februari. ’s Middags vallen veel colleges daarom uit.

Ook in februari of maart: Sine Regno

De hardwerkende bestuursleden van de studentenverenigingen verdienen ook wel eens een vakantie. Het vorige bestuur neemt de boel een keer per jaar voor een weekje over. Daarbij wordt flink gefeest en de gebruikelijke mores worden even vergeten. Sine Regno is dan ook Latijn voor ‘zonder bestuur’. Op Quintus heet deze week trouwens Midweek en op Augustinus Sede Vacante, waarbij het jaarlijkse Sjonnie & Anita-feest vaste prik is.

 

20 april: Leidse Singelloop

Ruim vijfduizend Leidenaren rennen op vrijdag 20 april een rondje rond de Leidse singels. Dat is om precies te zijn 6.961 meter. Een leuke afstand voor hardloopfanaten van alle denkbare niveaus en leeftijden (een enkeling duwt zelfs een kinderwagen voort), in professionele tenues of verkleedkleren, maar absoluut ook handig om te weten voor de rest. Want vanaf 19.30 is het die vrijdagavond even een flinke uitdaging om vanuit de binnenstad bijvoorbeeld de trein naar je ouders te bereiken.

30 maart en 2 april: Goede Vrijdag & Tweede Paasdag

Tweede Paasdag is een officiële feestdag, waardoor je die dag vrij mag reizen met je weekend-OV. Een week-OV geeft dan alleen korting. Goede Vrijdag is wat lastiger: de Universiteitsbibliotheek is die vrijdag bijvoorbeeld wel geopend. Maar om het gemakkelijk te maken, kun je vrij reizen met zowel een week- als een weekend-OV-kaart.

27 april: Koningsdag

Geen colleges en universiteitsvoorzieningen zijn niet geopend. Gratis met je weekend-OV; korting met je week-OV.

 

5 mei: Bevrijdingsdag

Geen colleges en gratis met je weekend-OV, maar dat is dit jaar logisch: 5 mei valt op een zaterdag. De Universiteitsbibliotheek en het Universitair Sportcentrum zijn (beperkt) geopend.

 

10 mei: Hemelvaart

Geen colleges en verschillende universiteitsvoorzieningen zijn niet of beperkt geopend, óók op vrijdag 11 mei. En op Hemelvaartsdag zelf: gratis met je weekend-OV; korting met je week-OV.

 

21 mei: Tweede Pinksterdag

Geen colleges en verschillende universiteitsvoorzieningen zijn niet of beperkt geopend. Gratis met je weekend-OV; korting met je week-OV.

  13 t/m 17 augustus: EL CID 2018

Hèt moment om je eigen introductieweek nog eens dunnetjes over te doen als mentor of crewlid voor de nieuwe lichting eerstejaars. Deze week is bovendien voor alle studenten vrij van herkansingen. 

Foto's: Finn Kortman en Taco van der Eb

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Aanduwen: zie regelen

Wie wil integreren in het studentenleven moet de taal kennen. Mare helpt je wegwijs te …

Wetenschap

Blowers blijven low

Wie blowt maakt niet alleen meer fouten, maar heeft dat ook nog eens minder goed in de …

Dit werkt wel

Wat er allemaal niet deugt aan ontgroeningen weten we nu wel. Maar kan een KMT niet juist …

Studentenleven

English page