Eerstejaars heeft zwemvest nodig

Finn Kortman

17 Augustus 2017

Vergeet Clinton versus Trump en Mayweather versus McGregor. Het echte gevecht van de eeuw is natuurlijk het Voorzittersdebat in de Hooglandse Kerk. De voorzitters van de vijf Leidse gezelligheidsverenigingen betreden maandagavond onder luid applaus en begeleid door hun vaandels het podium.

Stelling een brengt de verhoudingen direct op scherp. Vaste structuren als disputen en jaarclubs: vier verenigingen zweren erbij, maar Catena-voorzitter Emma Barnhoorn verwerpt dit principe juist. Zij ziet meer in een vereniging zonder verplichtingen en vaste structuren. Een klassiek meningsverschil tussen Catena en de rest, wat een interessante discussie oplevert. Uiteindelijk mag het publiek via de smartphone stemmen op de meest overtuigende argumentatie. Een grote meerderheid is voor vaste structuren.

Bij een andere stelling pleiten SSR en Catena samen voor minimale verplichtingen vanuit de verenigingen voor eerstejaarsleden. Augustinusvoorzitter Jasper de Leede denkt daar anders over: ‘Eerstejaars hebben eerst zwemles nodig, voor ze het zwembad van hun vereniging kunnen betreden.’ Die mening wordt niet alleen door Quintus en Minerva gedeeld, maar ook door een meerderheid van het publiek.

Tijdens een open pleidooi voor de eigen vereniging benadrukte Minerva-voorzitter Lucia Aerden dat haar clubgenoten het maximale uit hun Leidse tijd halen: ‘Als je bij Minerva een concert geeft, dan doe je dat in het Concertgebouw.’ Dit werd uiteraard betwist door haar collega van Augustinus.

Welke voorzitter daadwerkelijk de meeste eerstejaars overtuigd heeft, zal vrijdag blijken. Dan worden de nieuwe ledenaantallen bekendgemaakt. Over een ding waren de voorzitters het trouwens allemaal eens: word wel érgens lid.

Door Roland Groen in ’t Woud

Deel dit bericht: