Wel of geen tweede master?

Recruiters zien liever werkervaring op je cv

Silas.nl

Door Anoushka Kloosterman

Een tweede master lijkt zo’n goed idee: een extra jaar binnen de veilige muren van de universiteit, en een extra diploma om mee te solliciteren. Maar meer is niet per se beter, zeggen de kenners.

Als je niet weet of een extra master je gaat helpen bij een baan, doe het dan niet, zegt loopbaanadviseur Loes Nordlohne van Geesteswetenschappen. ‘Studenten die bij mij komen, en zeggen dat ze een extra master willen doen voor beter baankansen, vraag ik: “Wat ambieer je dan?” Als je dat niet kan beantwoorden, weet je ook niet of het je gaat helpen.’

Daarnaast kost een tweede master geld, en tijd. ‘Dat moet wel iets opleveren. Als het je helpt je beoogde functie te krijgen, zeg ik: doe maar. Maar als het niet duidelijk is, kan je beter iets anders doen. Een stage of relevante bijbaan kan dan waardevoller zijn.’ Studenten overschatten de extra waarde van dubbele masters op de arbeidsmarkt, denkt loopbaanadviseur Marije Bedaux van Rechten. ‘Ik heb het idee dat ze denken dat een tweede master goed staat’, zegt ze. ‘Als je een heel ander vakgebied in wilt, helpt het. Maar één master is in principe voldoende.’

‘Als een werkgever kan kiezen tussen twee studenten met het zelfde profiel, maar de ene heeft een extra master, dan zal de keuze makkelijk gemaakt zijn’, mailt Francien Bouhuijs van de Career Services van de Universiteit Leiden. ‘Maar gaat het om een keuze tussen een student met extra master zonder verdere ervaring, en een student met één master en andere, relevante ervaring, dan wordt de tweede student interessanter.’ Een tweede master, zonder andere ervaring, geldt voor een werkgever ‘niet als grootste meerwaarde’. Als is het wel afhankelijk van de specifieke functie, voegt ze toe.

Wat zegt de werkgever? ‘Positief’, zegt Jacco Euser, recruiter van Deloitte, dat achthonderd WO-starters per jaar aanneemt. ‘Als je een heel slimme student bent, die ervoor kiest één studie te doen en met twee vingers in de neus het traject door te lopen, of diezelfde student kiest ervoor zichzelf te stretchen en twee studies te doen, ja, dat laat wel wat zien.’ Maar, vult hij aan, dat geldt alleen voor mensen die in de tijd van één master, er twee afronden. Stapelen staat minder goed, geeft hij toe.

‘Twee studies tegelijkertijd zegt in mijn ogen veel over de drive, de ambitie en het niveau. Doen ze het achter elkaar, wil ik het verhaal wel weten, en wat het toevoegt. De combinatie economie met econometrie kan heel nuttig zijn. En als iemand met bijvoorbeeld rechten en Chinees op een internationale afdeling wil werken, ben ik blij. Maar als hij zich met Nederlands recht wil bezighouden, voegt zo’n taal weinig toe.’

‘Ik zou geen tweede master doen omdat je denkt dat het misschien beter overkomt op een werkgever’, zegt Julie van Gremberghen, recruiter bij advocatenkantoor Lexence. ‘Met goede cijfers, een mooi cv en een goed verhaal kom je met één master prima de sollicitatieprocedure door. Maar als je er wel voor kiest uit liefde voor het recht, geeft dat wel een positieve indruk.’

Van twee masters op een cv is ze dan ook niet direct onder de indruk. ‘Als iemand één master goed gedaan heeft, vind ik dat ook prima. Want iemand heeft gedaan wat hij of zij wilde doen. Dat is zeker geen minpunt.’
‘Het is belangrijk dat je je studietijd effectief benut’, zegt Euser. ‘En bij selectie spelen zachtere kanten ook een rol – denk aan persoonlijke ontwikkeling die iemand heeft doorgemaakt, of sociale communicatieve vaardigheden, die haal je niet direct uit het cv.’

Van Gremberghen: ‘Ik zou zeggen, doe één master en een stage: zo laat je zien dat je wat je hebt geleerd in de praktijk kan toepassen. Dat is belangrijker dan twee masters, en geen werkervaring. We vinden het belangrijk dat je een leuke gesprekspartner bent.

‘Hier zeggen we: als je van de universiteit komt, weet je gewoon nog niet zoveel. En dat is helemaal niet erg. Als je maar een leuk mens bent, een goed stel hersens hebt, dan leer je vanzelf.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Onderwaterherrie

Leidse biologen onderzoeken of visjes meer moeite hebben om roofdieren te ontwijken als …

Studentenleven

Nieuws

English page