Weer Kamervragen over pedagogiek

22 Juni 2017

Kamerlid Paul van Meenen (D66) heeft vorige week Kamervragen gesteld naar aanleiding van de ophef rond het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden.

Vorig jaar werd duidelijk dat er al langere tijd een onveilige, intimiderende sfeer hangt daar: een rapport van de vertrouwenspersoon lekte uit naar Mare en de Telegraaf. Het faculteitsbestuur huurde een interim-bestuurder in, en zijn advies – ontsla de verantwoordelijke profs – lekte eveneens uit, begin deze maand.

Eerder al stelde PVV-Kamerlid Harm Beertema vragen over de kwestie. Waar Beertema aan Bussemaker vraagt om aan te dringen op het ontslag van de hoogleraren, wil Van Meenen vooral duidelijkheid. Hoe kon het ‘schrikbewind’ twintig jaar lang voortduren? Speelt de prestatiedruk die wetenschappers ervaren een rol in het gebeurde? En ook hij verwacht actie van demissionair minister Bussemaker: ‘Kunt u aangeven welke vervolgstappen u gaat nemen naar aanleiding van het gebeurde?’

In het uitgelekte rapport trok Fischer tevens de wetenschappelijke integriteit van de drie hoogleraren in twijfel. Hij zette een mail in het rapport, waarin Bus toegaf valse namen op subsidieaanvragen te zetten. Zo zou ze een subsidie van de KNAW hebben binnengehaald, zonder dat ze daar haar eigen naam op had gezet. Het bestuur heeft Fischer gevraagd stappen te zetten naar de Commissie Wetenschappelijke Integriteit.

De KNAW heeft naar aanleiding van een vraag van Mare gekeken naar deze subsidieaanvraag, maar heeft vooralsnog ‘geen gekke dingen gevonden,’ zegt woordvoerster Irene van Houten. ‘Het komt weleens voor dat een iemand aanvragen doet voor iemand anders. Zolang het geld gaat naar degene gaat van wie de naam op de aanvraag staat, maakt het niet uit wie het heeft geschreven.’ Dat is nu niet het geval, zegt ze. Wel houdt de KNAW de zaak ‘nauwlettend in de gaten’. BB/AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

22 Juni 2017