?Tandenborstelcontroles? ongeldig

22 Juni 2017

Foutje van DUO: studenten die van fraude werden verdacht, hoeven toch geen stufi terug te betalen.

Vroeger, voor het leenstelsel, waren er twee soorten studiefinanciering. Wie op kamers ging, kreeg ietsje meer dan een spoorstudent. Dat was dus ook iets waar je mee kon frauderen: tegen DUO zeggen dat je uitwonend was, en ondertussen stiekem thuis blijven zitten. 

Om die fraude tegen te gaan, zet DUO controleurs in om te kijken of je wel echt woont op de plek waarvan je tegen hen gezegd hebt dat je er woont. ‘Tandenborstelcontroles’, heet die procedure. 

DUO doet dat niet zelf, maar besteedt dat uit aan controlebedrijfjes. Die controlebedrijfjes hebben controleurs ingezet die werkten als stagiair, zzp’er, of via wéér een ander bedrijf, de zogeheten payrollers. En dat mag niet, volgens de regels van het ministerie van Onderwijs, waar DUO onder valt.

Volgens de Volkskrant besloot de rechter in tenminste 88 zaken dat het verzamelde bewijs ontoelaatbaar was, en gingen de vermeende fraudeurs vrijuit. DUO gaf in een reactie aan dat ze sinds vorige zomer alleen nog maar controleurs die echt personeel zijn laten controleren. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

22 Juni 2017