'Studenten zijn lui en gemakzuchtig'

Stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken

Foto Taco van der EbVan links naar rechts: Carien Overdijk, Noortje Flinkenflögel, Marijn Sauer, Anne Gotink, Jeroen Schrama, Govert-Jan de Vrieze en Benjamin Sprecher.

Carien Overdijk (61): ‘Ons doel is de horeca in Leiden en omstreken te helpen om duurzamer te worden. We werken met klanten en met ondernemers. Leiden zit niet in de voorhoede. Veel plofkip. Veel energie- en voedselverspilling. Vaak geen kraanwater als je het bestelt. Op bijna alle menukaarten staat een broodje tonijn, maar echt duurzame tonijn is heel duur en bijna niet te krijgen in Leiden.’
Jeroen Schrama (41): ‘Duurzame vis bestaat niet. Zelfs als iedereen vis eet volgens de Viswijzer, is binnen no-time de zee leeggevist.’
Marijn Sauer (24): ‘Je kan ook niet tegen mensen zeggen: je moet het niet meer eten. Dan ben je te belerend. Je wil mensen handvatten geven om duurzamer uit eten te gaan.’
Noortje Flinkenflögel (22, psychologie): ‘Het is vooral om bewustzijn te creëren dat er wel degelijk behoefte aan is en dat er alternatieven zijn.’
Sauer: ‘Als je iets wil doen: eet minder vlees. Als je een vergelijking wil maken tussen een hoeveelheid water en een standaardhamburger: je zou er twee maanden van kunnen douchen. Dus als je vijf, in plaats van tien minuten doucht, is dat natuurlijk goed. Maar als je echt iets wil doen, eet dan gewoon een dag geen vlees. Je kan ook met je cordial zoiets doen. Ik was vroeger de grootste vleeseter. Mixed grill was echt mijn lievelingsding. En ik ben begonnen met meatless Monday. In het begin is het lastig, daarna wordt het makkelijker.’
Anne Gotink (27, literatuurwetenschap): ‘Op de universiteit kunnen ze afval beter scheiden. Het viel me op dat in het UB-Café het sap in glazen verpakkingen werd geserveerd, die daarna in de prullenbak werden gegooid. Toen heb ik het maar mee naar huis genomen.’
Sauer: ‘Er ligt vaak alleen maar vlees en kaas. Je kunt niet eens vegetarische of veganistische opties kiezen: dan wordt het chocopasta of hagelslag. We zijn geen twaalf meer. Dat kan veel creatiever. En zoveel lekkerder. Al zijn het maar een paar verschillende soorten hummus met gegrilde groenten. Dat vinden studenten ook lekker.’
Overdijk: ‘We lopen achter qua inzichten. En dat in een stad als Leiden, met 51 procent hoogopgeleide inwoners.’
Schrama: ‘Maar studenten zijn lui en gemakzuchtig.’
Overdijk: ‘Oei.’
Sauer: ‘Hoeveel jongens eten nou niet kippen bij de vleet?’
Schrama: ‘Ze zijn het gewoon gewend.’
Sauer: ‘Kipfilet, kipfilet, kipfilet. Want: veel eiwitten en weinig vet. Ze willen allemaal sterk worden en droogtrainen, maar weet je waar nog minder vet in zit? Eet gewoon een blikje bonen. Dat is nog goedkoper ook.’
Flinkenflögel: ‘Je hoeft helemaal geen acties op te zetten, zodra je vraagt of er ook vegetarische opties zij, geef je al een signaal af.’
Benjamin Sprecher (31, Centrum voor Milieuwetenschappen/Mare-columnist): ‘Horecaondernemers beginnen te realiseren dat ze ook mens zijn, en dat het ook hun planeet is.’
Overdijk: ‘Ze werken vaak zes dagen per week, keihard. Ik snap dat ze niet altijd denken: oh ja, de poolkappen, oh ja, het klimaat. Maar als hun klanten het belangrijk vinden, gaan ze mee. Ze staan er voor open.’

Door Anoushka Kloosterman

Student-vijwilliger worden? Dat kan hier

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Onderwaterherrie

Leidse biologen onderzoeken of visjes meer moeite hebben om roofdieren te ontwijken als …

Studentenleven

Nieuws

English page