Geen Commentaar: Netflix kijken?

(wink wink)

Door Anoushka Kloosterman Sinds een luttele vijf jaar geleden blijven jongeren onder de 25 anderhalf jaar langer maagd, en als ze eenmaal een voet in seksland hebben gezet, doen ze het eigenlijk ook niet zo vaak meer. Dit en andere conclusies (minder pilgebruik, meer homo-tolerantie) van een groot Rutgers-onderzoek gonsden door medialand deze week. De vraag waarom bleef vooralsnog onbeantwoord: daar ging het onderzoek namelijk niet over.

Experts en seksuologen werden door redacties ingebeld. Maar de go-to verklaring van niet-jongeren over jongeren is al snel dat het wel door het internet moet komen: online kun je niet ‘echt’ leren flirten, riep iemand. Daardoor werd binnen no-time de indruk gewekt dat de seksuele oerdriften van jonge mensen onderdrukt worden omdat ze het te druk hebben met Netflix kijken.

Dat ze van jongs af aan uitsluitend via appgroepen hebben gecommuniceerd, en daardoor zijn vergeten hoe ze met elkaar moeten praten. Dat zodra ze van hun smartphone-schermen opkijken en oog in oog staan met een liefdesobject, ze vergeten zijn hoe ze hun kaken van elkaar moeten halen, iemand in de ogen aan moeten kijken, en hallo moeten zeggen. Dat ze in hun achterhoofd eigenlijk liever House of Cards zouden kijken. Of alle zinnen die ze zeggen, onbewust met hun duimen in de lucht moeten mee typen.

Misschien is het wel echt zo. Misschien is er een tijdperk aangebroken waarin het internet zo leuk is, dat seks in vergelijking gewoon een beetje saai lijkt. En waarin series zo pakkend zijn, dat als je iemand uitnodigt een avondje Netflix te kijken – wink wink – uiteindelijk ook echt een half seizoen Mad Men kijkt, en tevreden om middernacht op je fiets naar huis keert.

Dat is natuurlijk nogal naïef.

Het internet is er niet om seks tegen te houden, het is juist een middel om seks te krijgen. Degenen die ‘het internet’ zien als een belemmering hierbij, hebben onder een rots geleefd. Zie de talloze datingsites die allang niet meer in een soort obscuur hoekje van het internet liggen. Elk potje vindt in een oogwenk een bijpassend dekseltje.

Rest de vraag: als er zoveel seks te vinden, en zo makkelijk te krijgen is, waarom doen jongeren het dan zo weinig? Het internet zou er zomaar toch wel mee te maken kunnen hebben, al is het op een andere manier. Seks is leuk, maar als er ergens een plek is waar ook de smerige aspecten voor het oprapen liggen, is het wel het internet.

Iemand die van jongs af aan is doodgegooid met foto’s van uitgerekte anussen, two girls one cup, of plasseksvideo’s van oudere dames, heeft al mogen genieten van alle mogelijke kleurrijke facetten. Die kan je het niet kwalijk nemen dat ze nog een jaartje willen wachten.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Onderwaterherrie

Leidse biologen onderzoeken of visjes meer moeite hebben om roofdieren te ontwijken als …

Studentenleven

Nieuws

English page