Lage olieprijs nekt afvalkasteel

Voorlopig geen gescheiden inzamelen plastic op universiteit

1 Juni 2017

De universiteit zet voorlopig een streep door het gescheiden inzamelen van plastic. Door de lage olieprijs is recyclen duurder dan het maken van nieuwe plastic producten. De faculteit Sociale Wetenschappen kan dan ook voorlopig fluiten naar het zo gewenste afvalkasteel voor gescheiden afval.

Dit tot groot chagrijn van de faculteitsraad, bleek onlangs tijdens een raadsvergadering.

 

De plannen voor het kasteel lagen er al. Bij de ingang van het Pieter de la Court Gebouw van FSW zou een ‘object gemaakt van petflessen met diverse afvalbakken’ komen. Bij het betreden van het transparante kasteel ‘is er een lichtflits,’ om het verantwoord weggooien van rommel nog wat opwindender te maken.

 

Afvalverwerker Vliko, waar de universiteit en dus ook de faculteit een contract mee heeft, wil het plastic echter niet apart verwerken en verbrandt het mee bij het andere restafval. ‘Belangrijkste reden hiervoor is dat de olieprijs op het moment zo laag is dat het veel goedkoper is om van olie nieuwe plastics te maken dan te recyclen,’ blijkt uit het milieujaarplan 2017 dat tijdens de faculteitsraad werd besproken.

 

De faculteit vindt het dan ook onverantwoord om bakken voor gescheiden afval aan te schaffen terwijl dit milieutechnisch niets oplevert.

 

‘Ik ben onaangenaam verrast door dit jaarplan’, zei studentraadslid Armin Ademovic. ‘Nu blijken het afvalkasteel en de komst van gescheiden afvalbakken niet door te gaan, omdat de olie zo goedkoop is. Dat vind ik echt jammer. Hoe kan dit?’

 

‘Er is in 2016 een aanbesteding van het afvalcontract geweest en toen is hier ook over gesproken,’ aldus Giel Zwinkels, de locatie- en faciliteitenmanager van FSW.

 

‘Vliko heeft zich toen terug getrokken uit het scheiden van plastic van ander restafval.’

Ademovic: ‘Is dat dan geen contractbreuk?’

Zwinkels: ‘Ik weet niet in hoeverre dat in het contract staat. Dat hebben wij niet afgesloten, maar het Universitair Facilitair Bedrijf.’

 

‘Dit is een enorme tegenvaller’, vond personeelsraadslid Kim Minnebo. ‘Ik heb deel uitgemaakt van een speciale commissie die op zoek ging naar methoden om de faculteit duurzamer te maken. En telkens werd gezegd: wacht tot de aanbesteding van de afvalverwerking, we gaan nu nog niets ondernemen. En nu komt dit er uit. De kosten zijn maar een kant van het verhaal. Voor de beeldvorming rond de universiteit is het heel belangrijk dat dit soort dingen juist wél doorgaan. Er staan nu ergens twee bakjes voor gescheiden afval…’

 

Zwinkels: ‘Die zijn er inmiddels ook weggehaald.’

Minnebo: ‘Dit is geen stilstand, maar achteruitgang. Er zijn ook al kosten voor het kasteel gemaakt.’

 

‘Ik wil wel benadrukken dat de plannen nog niet definitief van tafel zijn, ze zijn vanwege financiële afwegingen geparkeerd’, reageerde Zwinkels. ‘Dat is niet prettig, dat kan ik me voorstellen.’

 

Vice-decaan Paul Nieuwenburg beloofde tijdens de juni-vergadering terug te komen op de kwestie rond het gesneuvelde afvalkasteel.

 

‘Ik ontvang graag meer informatie, maar tot die tijd kan ik zeker niet met dit jaarplan instemmen’, aldus Ademovic.

Door Victor Bongers

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Juni 2017