Informatica, natuur- en sterrenkunde Engelstalig

1 Juni 2017

De Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen wil drie bachelors volledig in het Engels gaan geven.

Drie bèta-bachelors willen vanaf het collegejaar 2019/2020 volledig Engelstalig worden. Het gaat om sterrenkunde, het daarmee overlappende natuurkunde, en informatica. Dat maakte vice-decaan Han de Winde van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen maandag bekend tijdens de vergadering met de faculteitsraad.

Een officieel besluit daarover is nog niet genomen, en zal ook nog voorgelegd worden aan het college van bestuur, benadrukte De Winde. Een officieel document met alle argumenten en een plan van aanpak is nog in de maak, maar internationalisering is een belangrijke reden.

De faculteitsraad was niet onverdeeld enthousiast: ‘Veel colleges zijn al in het Engels, maar dat betekent niet dat dat met de rest per se ook moet’, aldus Martijn Janse van studentenpartij ONS. ‘We moeten niet verengelsen om het verengelsen. We horen ook van docenten die vrezen slechter college te gaan geven.’

Voor andere opleidingen staat er vooralsnog geen taalomslag gepland. Wel komt er een Engelstalige bachelor of bioscience bij, die in 2018 van start zou moeten gaan.

De week ervoor had onderwijsorganisatie Beter Onderwijs Nederland gedreigd om de overheid voor de rechter te slepen als er in het nieuwe regeerakkoord niets komt te staan over de bescherming van het Nederlands in het Hoger Onderwijs. De Volkskrant ging vorig najaar turven, en stelde vast dat zestig procent van alle universitaire studies in Nederland Engelstalig is; bij masters aan de technische universiteiten nadert dat de honderd procent. Dat percentage wordt, als het aan Leiden ligt, dus alleen nog maar hoger.

BB

Zie ook: 'Voor de exacte wetenschappen geldt dit minder, maar op alle andere faculteiten is een uitstekende uitdrukkingsvaardigheid essentieel. En die kun je niet van een achttienjarige met een eindexamen Engels en een paar honderd Netflix-uurtjes verwachten.' 

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Juni 2017