Frutti: Steeds feller tegen BUMA

Foto: Taco van der Eb

Door Vincent Bongers De fractieleden van het Sociaal Verbond Leiden (SVL) zitten op vrijdagochtend 19 mei aan een tafel in het restaurant van de Tweede Kamer. Ze zijn druk in overleg. ‘Maar we zijn klaar met de voorbereiding, dit is vooral small talk om de zenuwen weg te kletsen’, zegt Kaisa de Bel, (afgestudeerd politicologie, rechten). 

De Bel en zes andere Leidse studenten doen mee aan het studentenparlement dat eens in de twee jaar wordt georganiseerd. De wedstrijd is gekoppeld aan een keuzevak staats- en bestuursrecht. 

Teams van acht universiteiten krijgen bij loting een politieke kleur toegewezen. Leiden verdedigt de sociaaldemocratie. ‘We wilden alleen niet een naam die leek op de PvdA, dus vandaar dat we op SVL zijn uitgekomen’, legt Rosa van der Velde (rechten) uit. ‘Vandaag zijn we alle zeven sociaaldemocraten, of we daar nou iets mee hebben of niet.’ De fractieleden hebben dan ook een plastic roosje aan hun naambordje vastgemaakt. 

Over een paar minuten gaan ze naar de plenaire zaal om met het kabinet en de ander partijen in debat te gaan over een voorstel tot wijziging van de Grondwet dat de regering veel meer bevoegdheden geeft om terrorisme te bestrijden. Als de wijziging het haalt, kan worden afgeweken van grondrechten. Van de Velde: ‘Het is een heel rechts standpunt, daar kunnen we ons mooi tegen verzetten.’

De SVL behoort tot de oppositie. In de coalitie zitten onder andere de christendemocraten van de UvA, die hun partij de naam Bijbels Universitair Maatschappelijke Appèl oftewel BUMA hebben gegeven.

‘Dit is het echte werk’, zegt universitair hoofddocent Hans-Martien ten Napel die samen met student-assistent Laura Pierik het Leidse team begeleidt. 

‘Deze locatie geeft er echt flair aan. Het maakt het een stuk reëler’, vindt Mitchell Verbraeken (afgestudeerd criminologie, rechten).D66-Kamerlid Fatma Ko?er Kaya speelt vandaag de Kamervoorzitter: ‘Niet in de laatjes kijken’, zegt ze tegen de studenten die op de blauwe zetels gaan zitten. ‘Want daar zitten mogelijk spullen van Kamerleden in.’ 

Een jury onder leiding van oud vicepresident van de Raad van State en de (dan nog niet benoemde) nieuwe informateur, Herman Tjeenk Willink, beoordeelt de prestaties van de studenten. 

‘Ik voelde me al snel thuis’, aldus Van der Velde. ‘Ik was zelfs zo relaxed dat ik mijn been optrok en met mijn voet op de stoel terecht kwam. Toen dacht ik: “die houding kan natuurlijk echt niet, hier.”’

De Limburgse Vrijheidspartij van de Universiteit van Maastricht is duidelijk de PVV. De fractieleden zijn dan ook Wilderiaans aan het schmieren en hebben het over ‘islamfluisteraars’ en de ‘piña colada-maffia’.

De Bel voert in de eerste termijn het woord voor SVL. Haar betoog dat de bestaande wetgeving al voldoet, veroorzaakt een run naar de interruptiemicrofoons. ‘Wat als hier in Den Haag een terrorist een bom aan het bouwen is, dan kun je met deze nieuwe wetgeving meteen ingrijpen’, zegt een van de concurrerende Kamerleden.

‘Dat kan al’, antwoordt De Bel. ‘Daar heb je het strafrecht voor.’

‘In het begin stond ik wel te trillen op mijn benen achter het spreekgestoelte’, vertelt ze tijdens een schorsing. ‘Maar het ging steeds beter. Ik werd steeds wat feller.’

SVL heeft de nodige amendementen ingediend die het kabinet ontraadt. De Bel: ‘We zijn behoorlijk hard aangepakt, maar afkraken is ook aandacht krijgen.’

Uiteindelijk haalt het wetsvoorstel van de regering het en wint Verbonden van Boven van de Rijksuniversiteit Groningen de wedstrijd.

De Bel baalt er niet van dat het wetsvoorstel er doorheen is gekomen. ‘Het gaat om de ervaring. Als dit echt was, was ik een stuk droeviger geweest.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Ik moet het nu zeggen

Tolga Güneri is bestuurslid van de Plaatselijke Kamer van Verenig­ingen (PKvV) …

Wetenschap

Slapende doorbraken

Soms liggen wetenschappelijke artikelen jarenlang te ‘slapen’ voordat de …

Nieuws

Rubrieken

English page