College betaalt vertraagd onderzoek b

1 Juni 2017

De universiteitsraad vindt het vreemd dat de universiteit opdraait voor een deel van de schade door de overstroming van de bètacampus vorig jaar mei. Oud-vicecollegevoorzitter Willem te Beest maakte vorige week een comeback om uit te leggen hoe dat zit.

Op 24 mei vorig jaar knapte een leiding van de sprinklers op de derde verdieping van de nieuwe bètacampus, met als gevolg een overstroming. De sprinkler-installatie moet in zijn geheel vervangen worden.

‘De universiteit betaalt 2,5 miljoen mee om de schade te herstellen’ , zei Sander van Diepen van studentenpartij ONS tijdens de universiteitsraadsvergadering vorige week maandag. ‘Daar heeft de raad de nodige vragen over: Is de schade niet gedekt door de verzekering? Waarom worden die kosten niet verhaald op installateur of aannemer? En waarom legt de universiteit hierop toe?’

Willem te Beest, die onlangs met pensioen ging, beantwoordde als dé kenner van het dossier de raadsvragen over de bètacampus.

‘De schade door de lekkage was immens’, zei Te Beest. ‘Ook aan onderzoeksopstellingen. Dat zorgde voor vertraging van bepaalde onderzoeken. Er moesten contracten verlengd worden. Dan waren er nog schoonmaakkosten, en het bekostigen van brandwachten. Al deze rekeningen worden grotendeels door de verzekering betaald.’

Dan was er nog gedoe rond de vervanging van de sprinkler-installatie. ‘Dat wilde de aannemer eerst niet doen. Uiteindelijk gaat dat dan toch gebeuren.’

Kosten: tien miljoen euro voor rekening van de aannemer. ‘Er komt verscherpt toezicht op de inbouw van de nieuwe installatie’, aldus Te Beest. ‘We moeten zeker zijn dat het deugdelijk gebeurt. Dat kost extra geld.’
Van de installatie hebben de gebruikers van het gebouw last, legde Te Beest uit. ‘Ieder lab moet een week of vijf dicht, dan kunnen een aantal medewerkers hun werk niet doen. Het college van bestuur heeft besloten de faculteit de ruimte te bieden om contracten te verlengen.

De aannemer wilde deze kosten niet vergoeden. ‘Het college van bestuur wil de rekening echter niet bij de faculteit neerleggen, dus is er 2,5 miljoen beschikbaar gesteld.’

De universiteitsraad nam genoegen met deze uitleg. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

1 Juni 2017