Pubers - grafroof - muziektherapie

Opgejutte pubers

Pubers laten hun risicogedrag niet alleen van hun vriendenclub afhangen, lijkt het. Leidse ontwikkelingspsychologen lieten 76 pubers van 15 tot 17 jaar een kansspel doen. Studenten zullen er een simpele versie van het bierspelletje Hoger Lager in herkennen: er ligt een kaart open, en de speler moet raden of de volgende kaart op de stapel hoger of lager is. Hier zonder bier, maar met pokerchips.

De spelers mochten één tot negen fiches inzetten. De onderzoekers vergeleken adolescenten die solo speelden met spelers die via de computer gokadvies kregen van een leeftijdsgenoot. Pubers zijn er namelijk berucht om dat ze zich door hun vriendengroep laten overhalen om nieuwe en/of onverstandige dingen te doen.

Als ze het advies kregen om hoger in te zetten, zetten ze ook hoger in. Ook als ze juist het advies kregen om laag in te zetten, speelden ze nog altijd om iets meer fiches dan als ze alleen waren. Blijkbaar lieten ze zich sowieso een beetje opjutten. Maar hoeveel ze als inzet nemen, wordt óók bepaald door de kaart: als je een acht trekt, is de kans dat de volgende kaart lager is, nu eenmaal groter dan bij een vijf – en daar hielden de gokkers rekening mee. Het gedrag wordt dus niet alleen bepaald door peer pressure, maar ook door gezond inzicht in hoe een kaartspel werkt, leggen de Leidenaren uit in het Journal of Research on Adolescence. Dat zou bezorgde ouders een beetje hoop moeten geven.

Muziek

Muziektherapie vermindert depressieve klachten bij dementerende ouderen. Dat ontdekte een groep onderzoekers, onder wie een onderzoekster van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Voor hun meta-analyse voor de Cochrane Library bundelden de onderzoekers resultaten uit zeventien verschillende studies. In die onderzoeken werden steeds twee groepen dementerende ouderen met elkaar vergeleken: de ene groep kreeg muziektherapie, de andere groep kreeg een andere soort therapie of activiteit. De onderzoeksgroep vond weinig verschillen tussen de twee groepen. Wel had de muziektherapiegroep significant minder last van depressieve klachten na afloop van de sessies.
Vooralsnog is er vooral onderzoek gedaan naar medicijnen tegen dementie, en is er weinig bekend over de effecten van andere behandelingen zoals therapie. Muziektherapie is heel geschikt voor deze groep ouderen, omdat ze na het verliezen van hun spraakvermogen vaak nog wel mee kunnen neuriën.

Grafroof?

Normaal gesproken vind je als archeoloog het liefst een ongeopend graf: dat vertelt je lekker veel over hoe mensen begraven werden, de spullen die ze meekregen het graf in, enzovoort.
Bij graven uit de vroege Middeleeuwen lijkt het er echter op dat het weer open maken van de graven ook onderdeel is van de omgang met de doden. Martine van Haperen vond allemaal graven die wel geopend waren, maar niet volledig leeggeroofd. Volgens de archeologe, die dinsdag op haar bevindingen promoveerde, deden nabestaanden dit om de banden met hun overleden familieleden te versterken. Door geopende met dichte graven te vergelijken, kon ze ook iets zeggen over de voorwerpen die dus juist wel meegenomen waren: wapens en schilden bij mannengraven, en sieraden bij de vrouwen. BB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Pillenplaatjes

Bijsluiters met pictogrammen moeten laaggeletterde patiënten zelfredzamer maken. …

Het idool van Einstein

Teylers museum in Haarlem opende deze week een tentoonstelling over Hendrik Lorentz, een …

Nieuws

Veel fouten bij bouw b

Zowel bij planning, aanbesteding en bouw van de bètacampus zijn tijdens de eerste …

Hulp voor City Snack

Twee Leidse studenten hebben een inzamelingsactie opgezet voor de door brand verwoeste …

'Geen re

Maandag 15 mei stond de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op de faculteit Sociale …

English page

?Is that Pok

Volkenkunde – the Museum for Ethnography – is celebrating Japanese culture. …