'Geen re

18 Mei 2017

Maandag 15 mei stond de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op de faculteit Sociale Wetenschappen met de Check-Je-Kamer tour, om studenten bewust te maken van te hoge huurprijzen.

De LSVb ging afgelopen week langs verschillende studentensteden met de Check-Je-Kamer tour, naar aanleiding van hun rapport over te hoge huurprijzen. In Leiden zou ruim 83 procent van de respondenten teveel betalen voor hun kamer.

Feike-Jan Nauta (21, beleidsmedewerker huisvesting bij LSVb) heeft het rapport mede geschreven en was bij de actie afgelopen maandag. ‘We maken studenten hiermee alert op te hoge huurprijzen en attenderen ze op hun rechten. Dat werkt, want we zien grote pieken in de bezoekersaantallen van de website.’

Het rapport werd door de media veelvuldig gedeeld, maar er kwam ook kritiek op het onderzoek. Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere verhuurders, schrijft in een persbericht dat het onderzoek ‘alles behalve representatief’ is vanwege een te kleine groep respondenten (1,7 procent van de uitwonende studenten) die daarnaast niet aselect gekozen is.

Nauta: ‘Toch gaat het om een grote groep studenten. Dat de steekproef niet willekeurig is, vermelden we zelf ook in het rapport en doet niet af aan het probleem. Als we hier studenten aanspreken, is hun eerste reactie vaak dat ze inderdaad teveel betalen.’

Amy Vervoorn (22, bestuurslid Leidse Studentenbond) voegt daaraan toe dat er ook studenten zijn die denken te weinig te betalen. ‘Dat klopt meestal niet. Studenten hebben geen reëel beeld van wat een kamer zou moeten kosten.’

Huurders die teveel betalen, kunnen terecht bij de Huurcommissie. Om te voorkomen dat kamers voor teveel geld aangeboden worden, heeft de Gemeente Leiden daarnaast in 2014 een verordening vastgesteld. Daarin staat dat bemiddelingsbureaus die kamers verhuren voor huiseigenaren een vergunning moeten hebben.

In de gemeenteraadsvergadering van 9 mei heeft raadslid Mart Keuning (ChristenUnie) vragen gesteld over de handhaving van die verordening. Burgemeester Henri Lenferink stelde dat de gemeente daarmee bezig is geweest. Alle bemiddelingsbureaus hebben nu de juiste vergunningen, volgens Lenferink. ‘We hebben ook flink gezocht naar een aantal voorbeelden van kamers die voor een te hoge prijs worden verhuurd, maar het viel nogal tegen om die te vinden.’

De burgemeester benadrukt verder dat de gemeente binnenkort gaat beginnen met het project Kamergewijze Verhuur, waarmee ze zich ook richten op te hoge huurprijzen. ‘Maar dat is geen primaire taak van de gemeente. De Huurcommissie is niet voor niets ingesteld.’ SW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

18 Mei 2017