Brief: Koester Asian Library

Dit jaar is de nieuwe Asian Library geopend boven de Universiteitsbibliotheek. Onze universiteit staat al lange tijd wereldwijd bekend om zijn uitgebreide verzamelingen met zeldzame en waardevolle Aziatische geschriften en deze verzamelingen zijn nu voor het eerst bijeengebracht in een mooi nieuw onderkomen, een van de grootste Aziatische collecties in Europa.

Geen wonder dus, dat de bibliotheek veel bezoekers trekt. Onderzoekers en studenten van de Aziatische studies, maar ook veel andere studenten die op de bijbehorende studieplekken afkomen.

Omdat het gebruik van de Asian Library enkel bedoeld is voor de studenten en onderzoekers die de Aziatische collecties gebruiken, hebben de vakreferenten nu al een paar keer studenten van andere opleidingen uit de bibliotheek moeten sturen. Dat leidde tot klachten in de universiteitsraad. Daar werd ook gevraagd of de bibliotheek in tentamentijd voor alle studenten zouden kunnen worden opengesteld (‘Asian Library niet voor iedereen’).

Vanwege deze ontwikkelingen voelen wij, als vertegenwoordigers van de studenten Aziatische Studies, de noodzaak om onze stem te laten horen, om te voorkomen dat de Universiteit Leiden iets heel bijzonders kwijtraakt. De Aziatische Studies hebben vele jaren bij elkaar geclusterd gezeten in het Arsenaal, waar ook de oude East Asian Library zat. Deze onderlinge nabijheid heeft geleid tot een hechte Aziatische gemeenschap binnen de faculteit Geesteswetenschappen. Dit is geen overbodige luxe in vakgebieden die zo nauw met elkaar verweven zijn. Het heeft ervoor gezorgd dat de opleidingen hier konden bloeien en een internationaal erkend topniveau bereikten.

De nieuwe Asian Library is gebouwd om de collecties eindelijk onder één dak samen te brengen en zo een einde te maken aan het ruimtegebrek in de oude East Asian Library. Alle studenten en onderzoekers van de Aziatische Studies moeten immers toegang kunnen hebben tot hun bibliotheek en kunnen profiteren van de Aziatische gemeenschap binnen onze universiteit.

Veel van onze studenten uiten nu de zorg te worden verdrongen door studenten die niets met Azië te maken hebben. Zij begrijpen dat de studieplekken in de Asian Library aanlokkelijk zijn op drukke dagen in de UB. Het toelaten van andere studenten in de bibliotheek lost echter het ruimtetekort niet op, maar ontzegt enkel toegang aan studenten die recht en noodzaak hebben de studieplekken en naslagwerken van hun vakgebied te gebruiken. Vooral in de tentamenperiodes zullen de 150 studieplekken in de Asian Library snel geheel gevuld zijn met studenten Aziatische Studies. Het gebruik van deze plaatsen door andere studenten zou onze studenten uit hun bibliotheek dwingen. Het gebrek aan ruimte wordt dan dus verplaatst in plaats van opgelost.

Namens de studenten van de Aziatische Studies zouden wij daarom iedereen willen oproepen de regels van de bibliotheek te respecteren en onze bijzondere Aziatische opleidingen te beschermen. Voor studenten van andere opleidingen heeft de universiteit de laatste jaren al enkele nieuwe ruimtes geopend en er komen er nog meer bij. Daarnaast biedt de UB deze tentamenperiode extra studieruimtes in het Lipsius, en kan het weren van hbo-studenten en scholieren, die immers ook niet in de bibliotheken van de universiteit mogen komen, wél een effectieve bijdrage leveren aan het beschikbaar houden van studieplekken voor studenten voor wie ze bedoeld zijn.

We denken natuurlijk graag mee over oplossingen voor het gebrek aan studieplekken: zo zouden studenten ook in de oude East-Asian Library in het Arsenaal kunnen studeren. Wij zijn niet tegen een enkele bezoeker op rustige momenten, maar vooral bij drukte, zoals in tentamenperiodes, moet de Asian Library speciaal voor de relevante studies beschikbaar blijven. Alleen op die manier kunnen we de bijzondere positie van onze universiteit en haar Aziatische Studies behouden en koesteren.

Nino Luijkenaar en Angelique Ardjoen, voorzitters van respectievelijk de Studievereniging Sinologie en de Leidse Vereniging van de Studenten in de Japanologie en Koreanistiek Tanuki

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Pillenplaatjes

Bijsluiters met pictogrammen moeten laaggeletterde patiënten zelfredzamer maken. …

Het idool van Einstein

Teylers museum in Haarlem opende deze week een tentoonstelling over Hendrik Lorentz, een …

Nieuws

Veel fouten bij bouw b

Zowel bij planning, aanbesteding en bouw van de bètacampus zijn tijdens de eerste …

Hulp voor City Snack

Twee Leidse studenten hebben een inzamelingsactie opgezet voor de door brand verwoeste …

'Geen re

Maandag 15 mei stond de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op de faculteit Sociale …

English page

?Is that Pok

Volkenkunde – the Museum for Ethnography – is celebrating Japanese culture. …