Wie betaalt de leegstand bij LUC?

11 Mei 2017

Volgens de universiteitsraad draaien studenten op voor leegstandkosten bij het university college. De universiteit bestrijdt die lezing.

‘De afdeling Studenten en Onderwijszaken (SOZ) heeft een negatief resultaat van meer dan een half miljoen in 2016’, zei Sander van Diepen van studentenpartij ONS Leiden tijdens de universiteitsraad maandag waar de universitaire financiën aan de orde kwamen. SOZ heeft onder meer een housing office, dat huisvesting regelt. ‘Dat verlies komt voornamelijk doordat er leegstand is in het gebouw van het Leiden University College aan het Anna van Buerenplein in Den Haag.’

En volgens een aantal raadsleden heeft de universiteit de huurcontracten bij het LUC aangepast om zo het tekort aan te zuiveren. ‘Vanwege structurele leegstand in de zomer is besloten de contracten te verlengen tot eind augustus’, aldus Maria Tiggelaar van studentenpartij LVS. ‘Dan zijn studenten vaak al weg en toch betalen ze door. Het huurcontract liep eerst tot juli.’

Alderik Oosthoek van ONS Leiden: ‘Ik zou zelfs het woord schofterig willen gebruiken als je studenten laat betalen voor een tekort.’

Volgens Jeroen ’t Hart, de directeur SOZ, is daar geen enkele sprake van. ‘Er zijn zeker kosten door leegstand. Het gaat dan om enkele tonnen en zeker niet om een half miljoen. Er is niet alleen leegstand in het Anna van Buerenplein waar de LUC-studenten wonen, maar bijvoorbeeld ook in de Klok aan het Enthovenplein.’

Volgens ’t Hart is er niets veranderd aan de huurcontracten voor LUC-studenten. ‘Zij sluiten een huurcontract van een jaar. Dat is niet anders dan bij andere studenten die huren. Het is de bedoeling dat studenten twee jaar verplicht in het Anna van Buerenplein wonen. In eerste instantie waren er dan ook huurcontracten van twee jaar. Maar omdat er studenten waren die eerder wilden vertrekken, is de contractduur teruggebracht naar een jaar. De contractduur is dus zeker niet verlengd.’

En ook als een LUC-student toch eerder weg wil, dan zijn er mogelijkheden, legt ’t Hart uit.

‘Bij persoonlijke omstandigheden kan een contract worden ontbonden. Mocht hier geen sprake van zijn maar een student wil bijvoorbeeld per 1 mei weg, dan proberen we dat op te lossen, bijvoorbeeld door de kamer voor een paar maanden te verhuren aan een exchange student die vakken volgt bij het LUC. Maar dat lukt niet altijd, en dan loopt het contract nog door. Iemand anders vinden voor een leegstaande kamer bij het LUC is wat gecompliceerder dan bij andere panden. Vanwege het residentiele concept zijn deze kamers alleen beschikbaar voor studenten van het college.’

De universiteitsraad wil graag dat leegstaande kamers aangeboden worden aan studenten die niet studeren aan het LUC. ‘Het is goed om die "LUC-bubble" te doorbreken’, vond Maud Pols van ONS Leiden. ‘Dan stappen de college-studenten ook nog eens uit die ivoren toren.’

VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Mei 2017