'Waarom meebetalen aan schade?'

11 Mei 2017

De universiteitsraad wil van het college van bestuur weten waarom de universiteit een deel van de schade betaalt die is veroorzaakt door een overstroming in de bètacampus.

Op 24 mei vorig jaar knapte een leiding van de sprinklers op de derde verdieping van de nieuwe bètacampus. Vier etages en de kelder kwamen blank te staan. Er ging onderzoeksmateriaal verloren waardoor onder andere promovendi flinke vertraging opliepen.

Uiteindelijk bleek dat de sprinkler-installatie niet in orde was en dat deze in zijn geheel vervangen moest worden. Maar nu blijkt dat de universiteit opdraait voor een deel van de schade.

Maandag stelde de universiteitsraad vragen over deze kostenpost. ‘Ik vind het een beetje raar dat de universiteit meebetaalt. Het gaat om 2,5 miljoen euro’, zei Maud Pols van studentenpartij ONS Leiden. ‘Waarom is dat?’

‘Tijdens de commissievergadering kwam naar voren dat dit bedrag het resultaat was van onderhandelingen tussen de universiteit en de aannemer’, antwoordde haar partijgenoot Sander van Diepen. ‘De installateur legt een nieuwe sprinklerinstallatie aan. Dat kost het bedrijf tien miljoen euro. De universiteit betaalt de schade die is ontstaan door het verloren gaan van onderzoek en dat soort zaken. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen de universiteit, aannemer en onderaannemer. Er is gekozen voor onderhandelingen en niet voor een gang naar de rechter.’

Pols wil echter van het college horen waarom juist dit resultaat uit de onderhandelingen is gerold. ‘Als blijkt dat de overstroming de schuld is van de installateur, waarom ga je dan akkoord met het betalen van een deel van de schade?’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Mei 2017