Leiden krijgt miljoenen

11 Mei 2017

Veel Leidse onderzoekers hadden een goede week: diverse subsidies kwamen hun kant op.

Leidse onderzoekers draaien mee in drie van de zes teams die deze week een zogeheten Zwaartekracht-subsidie van het ministerie van Onderwijs kregen. Elk team krijgt maar liefst 18,8 miljoen euro om te besteden aan onderzoek, maar moet daar wel tien jaar me doen. De vorige toekenningen waren in 2013.

De groepen van natuurkundige Dirk Bouwmeester en wiskundige Ronald Cramer draaien mee in een project dat toepassingen moet gaan vinden voor de nu snel opkomende quantum-computers, krachtig rekentuig dat gebruik maakt van de bijzondere natuurkundige eigenschappen van zeer kleine deeltjes.

Stamcelonderzoeker Christine Mummery is hoofdaanvrager van een project waarin ook migraine-hoogleraar Michel Ferrari in meedraait. De onderzoekers willen uit stamcellen van patiënten ziekte-specifieke miniatuurorgaantjes opkweken, die op een microchip staan. Daarmee kunnen ze hopelijk razendsnel ziektes onderzoeken of potentiële nieuwe geneesmiddelen testen.

Classica Ineke Sluiter leidt het derde project – het eerste alfa-onderzoek dat een Zwaartekracht-subsidie krijgt. Ook historicus Luuk de Ligt en archeoloog Miguel Versluys draaien mee. Dit team gaat onderzoeken hoe innovatie tot stand kwam bij de oude Grieken en Romeinen.

Exoplaneten-onderzoeker Ignas Snellen van de Leidse Sterrewachtkrijgt driehonderdduizend euro om een zeer nauwkeurige spectograaf te bouwen – een apparaat dat de verschillende frequenties van licht meet. Een klein gedeelte van het licht dat van exoplaneten afkomt, bevat informatie over de atmosfeer van die planeet. Als je weet hoe die atmosferen eruit zien, weet je meer over hoe planeten ontstaan en zich ontwikkelen, en in theorie zou je zelfs een zuurstofhoudende atmosfeer kunnen vinden – een aanwijzing voor leven.

Nog meer geld: de Rubiconsubsidies zijn bedoeld voor jonge onderzoekers die een tijdje naar het buitenland willen. Daarvan gingen er vier naar Leidenaren, die allemaal naar de VS vertrekken. Psychologe Evin Aktar gaat naar Penn State, immunologe Joanna Pawlak naar Yale. Margot Pont van het LUMC zet haar kankeronderzoek voort aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle en moleculair bioloog Changsheng Wu gaat naar Rockefeller University.

BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

11 Mei 2017