Kamervragen: 'Ik hou van autotune'

Ruben van Gaalen (24, researchmaster colonial and global history)

Foto Marc de Haan

Huis: Morsweg
Kamer: 13 m2
Huur: 360 euro
Huisgenoten: 2

Waarom liggen er filmspullen op je bed?

‘Ik kom net terug uit Dublin. Daar volgde ik een groepje rappers met een Afrikaanse achtergrond, voor het vak Connecting dreams, Europe in Africa, Africa in Europe. Het is een filmproject geworden, weer eens iets anders dan een essay. Op de muziekwebsite Pitchfork had ik een interessant artikel gelezen over Afrikaanse rappers in Ierland, die in hun eigen taal muziek maken. Een aantal van hen heb ik benaderd via Facebook.’

En lukte dat?

‘Ja, ze wilden meewerken. Ik was wel blij dat ze ook daadwerkelijk op de plek stonden waar we hadden afgesproken. Het was de eerste keer voor mij, zowel het filmen als het interviewen. Het is best lastig om dat allemaal tegelijk te doen, maar wel leuk. Ik zou later graag meer van dit soort documentaires maken.

‘Muziek is mijn grootste passie. Het is leuk om daar nu op academisch niveau iets mee te doen: ik mag dus gewoon een onderzoek doen naar de hiphop van die Afro-Ierse rappers!’

Je hebt ook een keyboard.

‘Ik probeer zelf elektronische muziek te maken, een soort combinatie van pop en R&B. Maar dat doe ik eigenlijk veel te weinig.

‘Soms voeg ik ook dingen toe met mijn stem, best moeilijk als je geen warme, diepe stem hebt zoals in de meeste R&B. Ik hou van autotune, een effect om zang mee te bewerken en glad te trekken, maar vooral vanwege het geluid.’

Er hangen ook jazzplaten.

‘Klopt, die van John Coltrane is mijn eerste jazzplaat. Jazz is een fase, denk ik. In hiphop en R&B zitten heel veel jazz-samples. En ook door de film Whiplash (2014) ben ik van jazz gaan houden. Die gaat over een drummer in een jazzband. De film La La Land (2016) wakkerde mijn liefde voor jazz ook weer aan.’

En die voorraad whisky?

‘Het past wel bij het sfeertje, hè? Het is ook een beetje Mad Men-achtig, ik vind het vooral leuk om te hebben.

‘Maar het is niet zo dat ik alcoholist ben hoor. Ik drink het niet snel als ik alleen ben. Het is meer iets voor sociale aangelegenheden. En de meeste flessen heb ik van vrienden gekregen. Ik heb er twee zelf gekocht.’

Marlies Rothoff

Deel dit bericht:

Voorpagina

Eenling in Het Legioen

Zondag wordt Feyenoord landskampioen, hoopt Mark Lievisse Adriaanse . Hij beschrijft de …

Achtergrond

Vlieguren maken

Volgende week zijn de verkiezingen voor de universiteitsraad. Hoe kijken landelijke en …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Huren veel te hoog

Studenten betalen te veel huur voor hun kamers, schrijft de Landelijke Studentenvakbond …

Engels in de raad

Geesteswetenschappen treft voorzieningen voor internationale faculteitsraadsleden. …

Leiden krijgt miljoenen

Veel Leidse onderzoekers hadden een goede week: diverse subsidies kwamen hun kant op. …

English page