'Psychische nood en stress nemen toe'

4 Mei 2017

De Faculty of Governance and Global Affairs (FGGA) in Den Haag gaat meer aandacht besteden aan studenten met psychische problemen. ‘We gaan dit echt actief uitdragen.’

‘Het komt steeds vaker voor dat studenten psychisch in de knoop raken’, stelde studentraadslid Geoffrey van der Voordt dinsdag tijdens de faculteitsraadsvergadering. ‘De stress neemt toe, onder andere door strengere master-eisen. Als ik de cijfers moet geloven heeft veertig procent van de studenten nu al last van psychische klachten’, aldus Van der Voordt. ‘Ik verwacht nog strengere eisen in de toekomst. Dus de kans bestaat dat er nog meer studenten in de problemen gaan komen. De universiteit moet daar nu al op inspelen. Ik wil graag van het bestuur weten: hoe gaat de universiteit met deze kwestie om?’

‘Ik ben een beetje voorzichtig met het gebruiken van couranten als bron van feiten’, zei Johannes Magliano-Tromp van het faculteitsbestuur. ‘Ik vind veertig procent wel veel. Wat wordt er dan allemaal meegerekend? Ook liefdesverdriet?’

Van der Voordt: ‘Het draait met name om depressies. Dat is lastig inschatten, want wanneer heeft iemand eigenlijk last van een depressie?

Magliano-Tromp: ‘Los van definities en cijfers. Uw punt is helder. We zijn er ook mee bezig. Er komt meer aandacht voor het begeleiden van studenten. Studieadviseurs volgen bijvoorbeeld cursussen waarin zij leren hoe zij moeten omgaan met studenten die aan psychoses lijden. Dat komt ook relatief vaak voor.’

Van der Voordt: ‘Het university college stopt veel energie in de psychische begeleiding van hun studenten. Dat doen ze heel goed.’

‘Stress bij studenten is een bekend probleem’, zei raadslid Thijs Bosker, die aan het university college doceert. ‘Vooral rond scripties. Studenten ervaren echt een hoge werkdruk. We nemen dat heel serieus. Zowel op groeps- als individueel niveau is er aandacht voor deze zaken. We hebben drie psychologen die parttime aan ons verbonden zijn. Zij hebben inloopspreekuren. We maken het heel bespreekbaar. Zo gaat de druk er wat van af.’

‘Houdt ons vooral wakker op dit punt. Het lijkt me een goed idee om eens te kijken hoe het university college het aanpakt’, reageerde Magliano-Tromp. ‘Daar kunnen we veel van leren. Bijvoorbeeld bij het opzetten van de nieuwe opleiding security studies. We gaan actief uitdragen dat we weten dat dit soort problemen leven onder studenten.’

Jolanda Riel van het faculteitsbestuur: ‘Er komt een nieuw studentenvoorzieningengebouw, vergelijkbaar met het Plexus in Leiden, en daar zitten dan ook de studentpsychologen.’

‘Maak dat heel zichtbaar’, vond studentraadslid Carmen van Polanen Petel. ‘Een student moet niet denken dat hij er alleen voorstaat.’ VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

4 Mei 2017