Protocol voor forensisch onderzoekers

4 Mei 2017

Het Landelijk Team Forensisch Onderzoek, dat onder meer lijken identificeert na rampen, heeft een protocol opgesteld voor de omgang met beelden van slachtoffers.

Wie voor dat team werkt, moet nu eerst toestemming vragen bij de leiding voordat hij of zij die beelden deelt met anderen. Aanleiding hiervoor is een lezing van de Leidse emeritus-hoogleraar anatomie George Maat voor een studievereniging in Maastricht.

Maat liet daarbij beelden zien van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, en dat kwam uit omdat er stiekem een camera van RTL in de collegezaal stond. Toenmalig justitieminister Ard van der Steur stoorde zich aan het tonen van de beelden van slachtoffers. Later bleek dat Maat zich keurig aan de normen van zijn vakgebied had gehouden.

Van der Steur kreeg voor zijn onhandige aanpak van de kwestie uiteindelijk een motie van wantrouwen aan zijn broek. Maat werkt nog steeds voor het LTFO, en is verheugd dat er nu een regeling is; hij is zelfs om advies gevraagd over hoe dat protocol eruit zou moeten zien. ‘Maar ook toen die regeling nog ongeschreven was, werd er al naar geleefd.’ De presentatie die hij in Maastricht gaf, was al eerder door een collega gegeven - met toestemming van de LTFO-leiding.

Het protocol bestaat overigens al bijna een jaar. Het bestaan ervan kwam eind april pas naar buiten, in een brief van de huidige minister van Justitie, Stef Blok, aan de Tweede Kamer. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

4 Mei 2017