Kamervragen over studie vluchtelingen

4 Mei 2017

De PVV is kritisch op het plan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) om vluchtelingen op te leiden. De partij heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid om opheldering gevraagd.

Het LUMC gaat jaarlijks vier opleidingsplaatsen beschikbaar stellen voor vluchtelingen met een werk- en verblijfstatus. ‘Voor hen worden speciale opleidingsplaatsen gecreëerd om ze om te scholen tot verpleegkundige of doktersassistent. Zij krijgen ook extra taallessen, taalstages en begeleiding’, aldus het LUMC-persbericht.

Dit wordt geregeld met hulp van het zogeheten participatieloket, waarin het LUMC samenwerkt met reïntegratiebedrijf DZB Leiden en uitkeringsinstituut UWV. ‘Het doel is om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen bij het vinden van een passende baan binnen het LUMC.’

De PVV is niet erg gecharmeerd van het initiatief. Kamerlid Karen Gerbrands wil van Schippers weten of het de taak van een ziekenhuis is om opleidingsplaatsen voor vluchtelingen te creëren. Ook vraagt de partij aan Schippers hoeveel extra geld er naar taallessen, taalstages en begeleiding van vluchtelingen gaat. En uit welk potje wordt dat dan betaald?

Gerbrands vindt dat de opleidingsplaatsen voor alle mogelijke kandidaten dienen te zijn en niet alleen voor vluchtelingen. Ze wil dat de minister het LUMC op de plannen aanspreekt.
En ten slotte vraagt de partij aan Schippers wanneer zij een ‘einde gaat maken aan de voorrangsregelingen voor vluchtelingen’. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

4 Mei 2017