Waarom zit hier niemand?

Mare ging op zoek naar de beste verborgen studieplekken

Studenten komen massaal naar de UB om te studeren. Ondertussen blijven studieruimtes in andere
universiteitsgebouwen nagenoeg leeg. ‘Mensen weten niet dat je hier ook terecht kunt.’

Dat de rechtenbibliotheek en de UB uit hun voegen barsten tijdens tentamenperiodes, betekent niet dat er nergens op de universiteit plek is. Studenten kiezen voornamelijk voor die twee locaties uit gewoonte en vanwege het sociale aspect. Maar er zijn genoeg andere studieruimtes te vinden, waar je niet hoeft te vechten om een plekje.

Daarom ging Mare op safari langs de verste uithoeken van de universiteit. De zoektocht begint in het Van Steenis. Daar is geen bibliotheek, maar wel een grote studieruimte mét stiltelokaal en een café. De lange houten tafels zijn grotendeels leeg.

De studenten die er zitten, zijn voornamelijk tijd aan het doden tussen hun colleges door. Archeologiestudente Sterre Houtzager (18) heeft geen college vandaag.

‘Ik zit hier wel vaker om te studeren. Er is altijd genoeg plek’, vertelt ze. ‘Studenten die geen biologie of archeologie doen, weten waarschijnlijk niet eens dat je hier kan zitten.’

Stippellijn
In de bieb van het Gorlaeus is het al een stuk drukker, maar volgens de bibliotheekmedewerker is het nooit helemaal vol. Studenten van alle studierichtingen zijn welkom. In het nieuwe gebouw dat aan het Gorlaeus vastzit, het LMUY, zit ook een grote studieruimte verscholen. Vanaf de bieb brengt een gele stippellijn op de grond je naar de hal van de nieuwbouw. Het verschil tussen het donkere, stoffige Gorlaeus en het lichte en gloednieuwe LMUY kan niet groter.

En: het is er compleet uitgestorven. Op elk van de drie verdiepingen staan witte tafels tegenover hoge ramen, met elk vijftig plekken. Er zitten in totaal vijf mensen. Emma Lombardo (20, life science and technology) weet te vertellen dat dit niet uitzonderlijk is. ‘Normaal zitten hier hooguit twintig studenten, er zijn altijd genoeg vrije plekken. Ik denk dat mensen niet weten dat dit bestaat. Ook omdat het wat verder van de campus is.’

Maar niet alle gebouwen van de bèta’s zijn leeg: de kleine bibliotheek van het Snellius is zelfs best druk. Student Nick van der Steen (21, wis- en natuurkunde) zit er vooral uit praktische overwegingen. ‘In de gang hiernaast zitten professoren en promovendi. Als ik iets niet begrijp, kan ik het meteen aan ze vragen. Maar er hangt ook gewoon een fijne sfeer.’ Ook hier komen geen studenten van andere studies, weet een bibliotheekmedewerker.

In de binnenstad zijn ook ruimtes te vinden die speciaal ingericht zijn als studentenwerkplek, zoals Plexus. In het Reuvens, tegenover de UB, zit een kleine studiezaal met zo’n 30 plekken. Nog geen honderd meter verderop is het dringen voor een plekje, hier is de halve ‘study lounge’ leeg. En dat is nog uitzonderlijk, weet Berber Bossenbroek (20, Engelse talen en culturen). ‘Vaak zit hier helemaal niemand.’

Bijzondere collecties
De net geopende Asian Library leek even voor 150 extra studieplekken in de UB te zorgen. Maar studenten werden er weggestuurd (zie hieronder). De Asian Library is alleen bestemd voor studenten en onderzoekers van Azië-studies, aldus bibliothecaris Kurt De Belder: ‘Iedereen die gebruikmaakt van de Azië-collectie is welkom. Hetzelfde geldt voor de leeszaal Bijzondere Collecties. Het is niet de bedoeling dat bezoekers de zitplaatsen in die zalen gebruiken als studieplek, daar zijn de studiezalen voor.’

Waarom heeft een studie als Engels dat dan niet? ‘Het materiaal in de Asian Library is gericht op een heel specifiek onderzoeksgebied. En het gaat hier om een substantiële groep mensen. We merkten dat het Arsenaal te klein werd.’

De universiteit is wel bezig met een oplossing voor het tekort aan studieplekken tijdens tentamenperiodes. Bijvoorbeeld door het openen van extra zalen op de faculteiten, vertelt De Belder. ‘Bij de Rechtenfaculteit gebeurt dat al. Daar zijn, ter aanvulling op de bibliotheek, lokalen geopend met zelfwerkplekken en computerplekken. Dat willen we ook doen op andere faculteiten waar een tekort is, vooral bij Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen.’

Op het Twitter-account van de rechtenbibliotheek kun je zien welke zalen open zijn.

‘Studenten weren is heel kwalijk’

Ook in de faculteitsraadsvergadering van Rechten ging het maandag over de enorme drukte in de UB en de stormloop op de bieb in het Kamerling Onnes Gebouw. ‘Er zijn te weinig plekken’, zei Jaap Ulenkate van studentenpartij ONS Leiden: ‘Wat kost het om het KOG in het weekend een uur langer open te houden? De Asian Library is nog steeds niet toegankelijk voor studenten die geen Asian studies doen.’

‘Het is bijzonder kwalijk dat juristen daar worden geweerd’, reageerde Dennis Hoitink van het rechtenbestuur. ‘Het KOG heeft overigens de meest ruime openingstijden van alle faculteiten. Ik ben dan ook enigszins terughoudend. We trekken veel hbo’ers en scholieren. Misschien moet ik dan ook een andersoortige oplossing voorstellen: toch met poortjes gaan werken, zoals bij de centrale UB. Dan weer je, dit klinkt heel onvriendelijk, ongewenste bezoekers. Zo creëer je meer plekken voor eigen studenten.’

‘De drukte is echt een belangrijk punt voor studenten,’ zei Sandra Putting van ONS Leiden. ‘Om half elf zit de bieb vol; lastig als je college hebt tot elf uur. Ik spreek dan personen aan in de bieb en die bekennen dan vaak dat ze niet aan de universiteit studeren.’ De studenten in de raad gaan een notitie schrijven over het probleem en hopen met een oplossing te komen. VB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De hopedealer

Gearresteerd, van school getrapt en tóch succesvol jurist geworden: Hasan Davis …

Die campus komt er

De nieuwe Humanities Campus komt er, op de beoogde locatie. CDA-gemeenteraadslid Moniek …

Wetenschap

Gevangenisreiziger

De Gentse hoogleraar criminologie Tom Vander Beke houdt op 21 april de Thorbeckelezing …

English page