Studieschuld aflossen lastiger

13 April 2017

Het aantal oud-studenten dat hun studielening niet terug kan betalen, neemt sterk toe. Tegen de honderdduizend oud-studenten verdienen te weinig om hun aflossingen te doen. Dat schrijft Trouw, dat zich baseert op cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Volgens de cijfers nadert het aantal studenten dat in 2016 niet kon terugbetalen de honderdduizend. Al is de definitieve balans voor dat jaar nog niet opgemaakt. Voor 2015 is dat al wel gebeurd. In dat jaar waren bijna 90.000 van de terugbetalers niet in staat om af te lossen: drie keer zoveel als in 2009. Het gaat om dertien procent van het aantal oud-studenten die nog een schuld hebben openstaan. Een lening moet in principe in vijftien jaar worden afgelost.

Onlangs berekende het Interstedelijk Studenten Overleg nog dat alle studieschulden bij elkaar opgeteld momenteel 17,9 miljard euro bedragen, oftewel ruim zeven miljard biertjes. De economische crisis die in 2008 begon, is deels oorzaak van de toename. Het aantal werkloze hoogopgeleiden steeg. Maar studenten lenen ook steeds meer, dus moeten zij ook meer terugbetalen. Door het afschaffen van de basisbeurs neemt de schuldenlast alleen nog maar toe. Een deel van het geleende geld zal nooit terugbetaald worden aan de overheid.

VB

Deel dit bericht: