Geen beurs voor Haagse Navigators

13 April 2017

Ophefje in Christenland: de Haagse Hogeschool geeft de plaatselijke tak van de Navigators geen bestuursbeurzen. Wie lid wil worden, moet de evangelische grondslag van die vereniging onderschrijven.

Daardoor is de club niet toegankelijk voor alle studenten, meent de hogeschool, en onderwijsminister Bussemaker ging in de redenering mee. Omgekeerd menen allerlei christenen dat juist zíj hier gediscrimineerd worden. PerspectieF, de jongerentak van de ChristenUnie, maakte uit protest een bedrag van €1700 over naar de NSDH.

Verenigingen op religieuze grondslag komen bij de Universiteit Leiden wèl in aanmerking voor een bestuursbeurs, aldus universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke. ‘Als Haagse verenigingen niet alleen leden van de hogescholen in Den Haag hebben, maar ook een aanzienlijk deel van de leden bij ons studeert, dan kunnen bestuursleden van die vereniging in aanmerking komen voor ondersteuning. Dan moeten die bestuursleden wel aan de overige vereisen voldoen, zoals bij ons ingeschreven zijn als student, en de vereniging moet een toegevoegde waarde hebben voor de studentengemeenschap. Er zijn inderdaad verenigingen in Den Haag die bestuurdersondersteuning hebben ontvangen.’ Hoe groot dat ‘aanzienlijke deel’ precies moet zijn, ligt overigens niet vast in het reglement dat de universiteit voor bestuursbeurzen heeft.

BB

Deel dit bericht: