Vroeger zopen ze harder

Frutti di Mare

Merijn SoetersHet is een stuk drukker op de Varsity, nu de knorren beter vertegenwoordigd zijn.

Victor-Jan Vanparijs

‘Wie er gaat winnen? Dat maakt ons niks uit. Wij zijn hier alleen maar om te zuipen’, zegt barman Joost Evers (24). ‘Wij zijn ook geen lid van een vereniging. Ik sta hier al voor de derde keer achter de bar, via een uitzendbureau. Ik kijk er maanden naar uit.’

Dat niet iedereen afgelopen zondag naar Houten is afgezakt voor het roeien is duidelijk. Conform de traditie zijn de meeste toeschouwers gehuld in vereningskledij, inclusief strohoeden en wandelstokken. Wat in 1878 begon als een wedstrijd tussen Njord uit Leiden en Laga uit Delft, naar het voorbeeld van

The Boat Race tussen Oxford en Cambridge, is tegenwoordig een heus folkloristisch festival. Voor de 134e keer al.

Of ja, wat heet folkloristisch? Voor de buitenstaander heeft de Varsity misschien meer weg van een gay parade: mannen die in kleurrijke strakke pakjes in een boot over het water varen. De winnaars van het hoofdnummer (‘De Oude Vier’) worden gefeliciteerd door hun naakte verenigingsgenoten die, slechts gehuld in verenigingsdas, het water inspringen.

Daarnaast heeft de winnende vereniging de twijfelachtige eer om een ‘kroegjool’ te organiseren, een groot open feest met gratis bier. Het is slechts een greep uit de vele tradities die de Varsity rijk is.

Met name de corporale verenigingen zijn goed vertegenwoordigd, waarbij vooral de rivaliteit tussen Amsterdam (Nereus) en Rotterdam (Skadi) opvalt. Er is zelfs speciaal een boot afgehuurd die alleen toegankelijk is voor hun leden, waarop ze hun Ajax-Feyenoord-vete op studentikoze manier beslechten: door met bier naar elkaar te gooien. Ook wordt er gezooid, wat zoveel is als elkaar bij de revers te grijpen en proberen tegen de grond te werken.

Dat vroeger alles beter was, wordt beaamd door de oudere garde langs de kant. Niet iedereen is even blij met de hoeveelheid alcohol die er wordt geconsumeerd. ‘Vroeger werd er nog

echt hard gezopen’, zegt Toon Veenstra (67), die in de jaren ‘70 zelf lid was van Laga. ‘Dat kunnen die jonge gasten niet meer’ Wat hem nog meer opvalt: ‘Het is een stuk drukker nu de knorren beter vertegenwoordigd zijn.’

Knorren, dat zijn de niet-corporale verenigingen die pas sinds 1973 welkom zijn op de Varsity. Een van hen is Gerard van der Velden, die zelf al voor de vierde keer op de Varsity roeit. Niet in het hoofdnummer, daarvoor heeft zijn vereniging (het Maastrichtse Saurus) te weinig goede ouderejaars roeiers, maar wel in het gevorderde skiff-veld. ‘De Varsity leeft ook bij ons knorren. Het is een unieke wedstrijd binnen de roeiwereld. Niet in het minst vanwege het grote aantal toeschouwers. Al blijft het in de eerste plaats een corporaal onderonsje: zij weten simpelweg de beste Oude Vieren op het water te leggen.’ Van der Velden zou uiteindelijk wel winnen in zijn categorie.

Waar Ajax-Feyenoord soms uitdraait op een gelijkspel is het roeien onverbiddelijk: de kroegjool vindt plaats in Amsterdam en Skadi kwam met een vierde plaats niet eens in de buurt. De Leidse delegatie van Njord strandde op een derde plek, ruim achter Triton uit Utrecht.

Asopos De Vliet deed niet mee met het hoofdnummer. Dit jaar werd ook de ‘Dames Vier’ verroeid: het tweede hoofdnummer dat tevens werd gewonnen door Nereus.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

De hopedealer

Gearresteerd, van school getrapt en tóch succesvol jurist geworden: Hasan Davis …

Die campus komt er

De nieuwe Humanities Campus komt er, op de beoogde locatie. CDA-gemeenteraadslid Moniek …

Wetenschap

Gevangenisreiziger

De Gentse hoogleraar criminologie Tom Vander Beke houdt op 21 april de Thorbeckelezing …

English page