‘Gedragscode niet geschonden’

6 April 2017

De door deels Leids onderzoek in verlegenheid gebrachte psycholoog Brian Wansink heeft volgens zijn werkgever niet de wetenschappelijke gedragscode geschonden. Wel gaan statistici zijn werk analyseren en herstellen.

Begin dit jaar publiceerden drie onderzoekers, waaronder de Leidse psycholoog Tim van der Zee, een artikel waaruit bleek dat de beroemde eetgedrag-onderzoeker Brian Wansink van Cornell University wel erg veel fouten, namelijk 150, in vier artikelen had staan. Sindsdien ligt Wansink wat meer onder de loep, en is duidelijk geworden dat tenminste 37 van zijn artikelen eigenlijk niet door de beugel kunnen.

Zo langzamerhand begon het Cornell ook op te vallen. Woensdag zette de universiteit een persbericht online, met de officiële reactie. ‘Een intern onderzoek naar zijn integriteit als onderzoeker was op zijn plek. Dat onderzoek liet zien dat er weliswaar beschuldigingen van fouten in de omgang met data zijn, maar ook dat zulke fouten geen schending van de wetenschappelijke gedragscode zijn.’ Wel moet Wansink samen met statistici zijn cijfersalades opkuisen. 

Daarnaast stelt Cornell vast dat Wansink zijn cijfers en woorden nog wel eens hergebruikt. ‘We gaan deze gevallen nader evalueren, om te bepalen of verdere actie nodig is.’ BB

Deel dit bericht: