'I'm with Boris'

‘Boris Johnson heeft de charme van een kind, voor wie je hoopt dat zijn spreekbeurt goed zal gaan.’

Patrick Bernhart geeft lezingen over zijn boek Boris. Klucht of koningsdrama? over de Engelse politicus Boris Johnson.

Wanneer begon uw fascinatie voor Boris Johnson?

‘In de zomer van 2016: na het Brexit-referendum werd hij getipt als opvolger van premier David Cameron. Hij kreeg echter ruzie met partijgenoot Michael Gove, die zijn handen van hem aftrok. Hij leek uitgerangeerd, maar toen ik het idee voor dit boek met de uitgever besprak, dachten we al dat hij er vast weer bovenop zou komen. Niet wetend dat hij al twee weken later minister van Buitenlandse Zaken zou zijn.

‘Eerder volgde ik hem een beetje van de zijlijn. Tijdens mijn rechtenstudie aan de Universiteit Leiden, van 1986 tot 1993, liep ik stage in Londen. Eind jaren negentig woonde ik er nog een paar jaar. Johnson was toen terug uit Brussel, waar hij als correspondent voor The Daily Telegraph werkte. Ik zag hem voorbijkomen in het BBC-programma Have I Got News for You. En ik herinner me zijn optreden als burgemeester van Londen tijdens de Olympische Spelen van 2012, waar hij redelijk prominent met de Britse vlag stond te zwaaien. Daar is hij goed in, speechen en de menigte enthousiasmeren.’

‘De Britten houden van hun Boris’, schrijft u. Hoe verklaart u zijn populariteit?

‘Hij ging naar Eton College en naar de Universiteit van Oxford. Toch is hij ook een man van het volk. En naast hoogtepunten, zoals op de Olympische Spelen, kent hij ook dieptepunten. De rellen van 2011 heeft hij niet goed aangepakt. Hij kwam pas laat terug van vakantie en reageerde onvoldoende empathisch.

‘Hij heeft een bepaald soort humor. Hij is een aristocratisch figuur, een beetje onhandig. Het filmpje waarin hij bleef hangen in een kabelbaan, vond men grappig. En zijn tegenslag maakt hem ook wel innemend. Hij heeft de charme van een kind, voor wie je hoopt dat zijn spreekbeurt goed zal gaan, want je gunt het hem.’

Ondanks zijn affaires?

‘Hij heeft er best wat gehad. Eentje resulteerde in een abortus van een medewerker, en met iemand anders heeft hij een buitenechtelijk kind. Daarmee sluiten de lezingen mooi aan op het Boekenweekthema: Verboden Vruchten.

‘You either love him or hate him. Bij sommigen zullen die affaires heel verkeerd vallen, maar toch krijgt hij met zijn charisma oudere vrouwen uit de provincie zover dat ze zeggen: “I’m with Boris.”’

Hoe vergaat het hem als minister van Buitenlandse Zaken?
‘Nog niet heel goed. Hij maakte al aardig wat opmerkingen die slecht vielen. Dat Saoedi-Arabië oorlog voert per volmacht, bijvoorbeeld, terwijl dat een bondgenoot is. Dat kwam hem op een reprimande te staan. Dit jaar is het nog redelijk rustig rond hem. Deze week bezoekt hij Amerika en op 29 maart begint het Brexit-proces.

‘Als journalist schuwde hij er niet voor om zijn verhalen smeuïg te maken, tot aan onwaarheden toe. Hij moest vooral leuk en spitsvondig zijn, niet diplomatiek in elk geval. En nu is hij de hoogste diplomaat van het land.
‘Pro-Brexit is hij nog altijd. Als de Brexit goed verloopt, heeft hij nu een goede positie om misschien alsnog premier te worden.’ 

Lezingen: Leiden, Boekhandel Van Stockum, zondag 26 maart, 14.30 & Den Haag, Boekhandel
Van Stockum, donderdag 30 maart, 19.45 uur

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Ondergronds geheim

In Het Pauluslabyrint beschrijft Jeroen Windmeijer een mysterieus stelsel van Leidse …

Wetenschap

'I'm with Boris'

Patrick Bernhart geeft lezingen over zijn boek Boris. Klucht of koningsdrama?  over …

Rubrieken

English page