'College luistert niet naar ons'

Studenten willen kortere verkiezingen en snellere uitslag
23 Maart 2017

De studenten in de universiteitsraad willen graag de universitaire verkiezingen moderniseren, maar zijn ontevreden over de houding van het college van bestuur: ‘Het klopt gewoon niet.’

De studenten willen graag de verkiezingsperiode inkorten. Bijvoorbeeld van maandagochtend tot woensdag- of donderdagnacht. Nu duren de verkiezingen nog van maandagochtend tot vrijdagmiddag vier uur. Ook stellen de studenten voor de uitslagen sneller bekend te maken. Verder zijn er allerlei andere ideeën om de verkiezingen te moderniseren.

.........................................................................................

Begin februari hebben de studentenpartijen een brief aan het college gestuurd waarin ze nogmaals uitleggen wat ze graag willen veranderen. Ze betreuren het dat er maar niet geluisterd wordt naar ‘de wensen van de studentleden’.

............................................................

Het college heeft begin maart een brief teruggestuurd die bij de studenten in het verkeerde keelgat is geschoten. In de brief staat dat er bij het college ‘geen recent formeel verzoek in deze zin van de studentengeleding bekend is’. Zo’n verzoek moet bovendien van de hele raad komen, en dus niet alleen van de studentengeleding. Oftewel: dit jaar verandert er niets.

............................................................

‘Wat er in die brief staat klopt gewoon niet’, zegt Maud Pols van studentenpartij ONS. ‘Daar ben ik boos over. We zijn hier al in oktober 2016 mee begonnen. Toen hebben we contact gehad met het stembureau. In het fractievoorzittersoverleg hebben we het hier ook nog met het college over gehad.’ Daarbij is de indruk gewekt dat het college de hervormingen graag wilde oppakken. ‘Rector Carel Stolker heeft gezegd dat dit mogelijk is.’

....................................................
‘Dat wordt ook niet ontkend in de brief’, reageerde universiteitsraadsvoorzitter Pieter Krol. ‘Maar ik kan me jullie frustratie voorstellen. Het is een formeel antwoord. De mogelijkheden voor volgend jaar zijn helder.’

..........................................

Pols: ‘Dat was vorig jaar ook al zo. Dan krijgen we dit gedoe volgend jaar weer.’

......................................................

Krol: ‘Er moet een raadsbreed verzoek komen, dus ook van de personeelspartijen. Dat is nu duidelijk.’ ‘Maar dan nog, de fout lag niet bij ons’, vond Maria Tiggelaar van studentenpartij LVS. ‘Waarom horen we dat nu pas? Dat had ook in oktober al gekund. In de brief wordt gedaan alsof het een lullig verzoekje is. Maar dit speelt al veel langer. Vorig jaar hebben we al gevraagd: “Wat is de procedure die we moeten volgen?” Toen waren we te laat voor de verkiezingen in 2016. Oké, dan proberen we het dit jaar opnieuw en krijgen we dit. We willen gewoon een oplossing.’

....................................

Pols: ‘We hebben alles gedaan wat we moesten doen.’

...............................................

Krol gaat de kwestie aankaarten bij het college ‘om de kou wat uit de lucht halen’.

.........................................

De universitaire verkiezingen zijn van 15 t/m 19 mei.

................

Vincent Bongers

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

23 Maart 2017