071-527... Soa-test uit de muur

In Den Haag kun je bij Apotheek Prins Hendrikplein nu dag en nacht terecht voor een anonieme soa-test. Sinds dinsdag hangt er een soa-zelftest-automaat aan de muur, mede dankzij apotheker Floor van Leersum.

Hoe is het idee voor deze soa-testautomaat ontstaan?
‘De automaat hing er al voor patiënten die hun medicijnen buiten openingstijden willen ophalen. We hadden een gesprek met verpleegkundigen van het bedrijf Soapoli-online, die bezig zijn om soa-testen laagdrempeliger en makkelijker beschikbaar te maken. Toen dachten we: hoe mooi zou het zijn als we in die automaat ook soa-testen aanbieden?’

Op welke soa’s kun je je testen?
‘We hebben gekozen voor de vijf testen die het meest worden verkocht. Er is een chlamydiatest, maar ook een test voor gonorroe en trichomonas en een syfillis- en HIV-test. Het zijn allemaal testen die je zelf moet afnemen. Met een wattenstaafje of, voor ziekten die alleen in het bloed te zien zijn, met een vingerpriktest.’

Wat kost dat?
‘Dat is afhankelijk van welke test je nodig hebt. Een test die maar op één ziekte onderzoekt, is goedkoper dan eentje waarmee je meerdere ziekten kan opsporen. De prijzen variëren van 32 euro tot zo’n 60 euro.’

Is zo’n zelftest wel betrouwbaar?
‘Het RIVM heeft de zelftesten die wij aanbieden vorig jaar uitgeroepen tot de meest betrouwbare testen in dat segment. Niet alle zelftesten bleken even betrouwbaar: er zijn veel verschillende aanbieders, en een aantal kwam een heel stuk minder positief uit dat onderzoek. 
Het precieze betrouwbaarheidspercentage van onze zelftesten weet ik niet, dus ook niet hoe zich dat verhoudt met testen bij de huisarts of GGD. Het is trouwens ook helemaal niet de bedoeling om daarmee te concurreren, maar juist als aanvulling op de huidige zorg.’

Wat is het voordeel van zo’n automaat?
‘Als je voor een soa gewaarschuwd wordt door iemand, wil je niet wachten tot de test bezorgd wordt of tot je terecht kan voor een afspraak bij de huisarts of de GGD: dan wil je gewoon zo snel mogelijk testen. Nu spring je in de auto en heb je direct een test in huis. Die stuur je op naar het laboratorium en dan krijg je twee dagen later de uitslag al. Daarnaast is het volledig anoniem: je hoeft zelfs nergens adresgegevens in te vullen.’

En wat als er een soa wordt geconstateerd?
‘Dan zijn er allerlei opties, het is maar net wat je zelf wil. Je kunt naar je eigen huisarts, maar bij Soapoli-online zijn anonieme artsen werkzaam die het benodigde recept kunnen uitschrijven. Vervolgens kan een afnemer de medicijnen op een discrete manier bij onze apotheek ophalen, eventueel zonder dat het met de zorgverzekeraar wordt gecommuniceerd. Het enige dat dan geregistreerd wordt, is de tenaamstelling voor op de medicijnen. Maar zelfs dat kunnen we in ons systeem zo afschermen dat eigenlijk niemand daar meer bij kan.’

Is dit misschien ook een idee voor in andere steden?
‘Het mooiste zou natuurlijk zijn om een soort landelijke dekking te organiseren, dat er binnen een straal van zoveel kilometer altijd een soa-zelftest-automaat te vinden is. Maar eerst maar eens kijken hoe het hier in Den Haag allemaal loopt.’ SW

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Ondergronds geheim

In Het Pauluslabyrint beschrijft Jeroen Windmeijer een mysterieus stelsel van Leidse …

Wetenschap

'I'm with Boris'

Patrick Bernhart geeft lezingen over zijn boek Boris. Klucht of koningsdrama?  over …

Rubrieken

English page