Ook op zondag gratis reizen

16 Maart 2017

Het kabinet laat onderzoeken of het haalbaar is om studenten met een weekkaart ook gratis op zondag te laten reizen. Dat zou de druk op de maandagochtendspits wat moeten verlichten.

Studenten met een weekkaart reizen nu tussen maandagochtend vier uur en zaterdagochtend vier uur gratis en buiten deze periode met korting. Wellicht komt er nu ook zondag ruimte om gratis met een weekkaart te reizen, schrijft Nu.nl. Het is nog niet duidelijk of het dan alleen om de zondagavond gaat, maar dat is wel waarschijnlijk. 

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker, staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en de ov-bedrijven willen bekijken of het reisrecht van de ov-weekkaart wat verruimd kan worden. ‘Door meer flexibiliteit in het studentenreisproduct te brengen geven we studenten de mogelijkheid om te reizen op de tijdstippen die hen het beste uitkomen, zoals bijvoorbeeld de zondag. Tegelijkertijd geeft een dergelijke aanpassing verlichting van de spitsdrukte op de maandagochtend.

Een groot probleem is dat de NS te weinig treinen heeft om de stroom reizigers te vervoeren. Uiteraard zitten er ook veel studenten in de propvolle treinen, en op maandagochtend al helemaal. Vorig jaar maart ging NS-topman Rogier van Boxtel nog langs bij hogescholen en universiteiten om te vragen of er niet wat geschoven kon worden met colleges. Met deze aanpak waren de studentenorganisaties LSVb en ISO niet al te blij. Het plan om het reisrecht te verruimen juichen zij echter toe. VB

Deel dit bericht: