Kamervragen: ?Alle muizen zijn verdelgd?

Julie Franck (22, Rechten)

Foto Marc de Haan

Huis: Mille Fleurs, Rijnsburgerweg
Kamer: 24m2
Huur: 485 euro incl.
Huisgenoten: 8

Hoe kom je aan deze kamer?

‘Mijn vader wilde graag investeren in studentenhuizen. Toen ik met mijn huisgenootje, dat lid is bij Augustinus, op zoek was naar een nieuwe kamer, viel alles een beetje op zijn plaats. Mijn vader heeft dit huis gekocht, en toen zijn wij hier ingetrokken. Dat was in de zomer van 2015. De andere kamers zijn toegewezen via hospiteerrondes. Zo is het uiteindelijk, op een huisgenootje na dus, een Minervahuis geworden. Ik ben de huisoudste, oftewel: de nestrix.

‘Er is wel wat veranderd voordat we hier introkken: Beneden was eerst één grote ruimte. Die is omgebouwd tot een fusie en twee slaapkamers. Het is hier normaal trouwens echt een rommeltje. Ik heb nu even opgeruimd.’

Waarom komen die twee Luxemburgse vlagjes vandaan?

‘Die heb ik gekregen van mijn huisgenoot. Ik kom uit Luxemburg. Ik heb daar gewoond tot ik hier kwam studeren. Aangezien ik op een Europese School zat kreeg ik deels onderwijs in het Nederlands. Daarnaast zaten ongeveer alle Europese nationaliteiten op die school. Je hoorde dus echt alle talen door elkaar.

‘Nadat ik klaar was met school had ik zin om naar Nederland te gaan. Ik ben naar Leiden gekomen omdat mijn familie hier gestudeerd heeft. Ook is de universiteit hier gewoon heel goed. Het enige nadeel is dat het nogal ver van huis is: met de trein ben je bijna zeven uur onderweg. Dan ga je niet zo snel voor een weekendje terug. Eigenlijk ben ik daar alleen tijdens de kerstperiode en in de zomer.’

Het lijkt niet echt een jonge buurt.

‘Dat klopt. Het is meer een woon- dan een studentenbuurt. Al wonen er ook wel wat studenten. En Armin van Buuren woont bij ons in de straat! We moeten hem nog even overtuigen om eens op een huisdiner te komen draaien.’

Hebben jullie nog andere huistradities of -activiteiten?

‘In een Minervahuis hoort het erbij dat je een keer per week huisavond hebt. Dan eten we hier samen, of op “de Tent” (sociëteit van Minerva, red.). Buiten de huisavond om eten we ook vaak samen en gaan we op stap. We hebben ook huisdiners met thema’s en dates. Zo hadden we bijvoorbeeld eens een diner met een Woodstock-thema. De jongerejaars in dit huis hebben taakjes zoals wc-papier halen en het vuilnis buitenzetten.

‘Net zoals in veel studentenhuizen hebben we hier ook last gehad van muizen. Toen hebben we de muizendokter gebeld, een ongediertebestrijder voor knaagdieren. Die heeft de muizen verdelgd. Volgens mij zijn ze nu weg. Ik ben onlangs nog op keuteltocht gegaan en heb niks gevonden.’

Dat knuffelhondje lijkt op Samson.

‘Dat is Wollie! Die heb ik gekregen toen ik heel klein was. Ik vond het leuk om hem mee te nemen naar Leiden. Hij heeft hier in ieder geval een mooi leven: hij ligt de hele dag op de bank te chillen.’

Victor-Jan Vanparijs

Deel dit bericht:

Voorpagina

Afgeperst en opgejaagd

Eritrese mensensmokkelaars dwingen hun slachtoffers tot het afstaan van organen, ontdekte …

Achtergrond

De Rambo van de VOC

Hoewel hij het met de waarheid niet altijd even nauw nam, is het dagboek van de Zwitserse …

Wetenschap

Getekende denkers

Japanse tekenfilms zitten vol met filosofische problemen, vindt Mari Nakamura. …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

Niet schudden

De Nederlandse zorg gebruikt jaarlijks voor honderden miljoenen aan zogeheten biologicals …

English page

Protest formulas

Where do protesters come from? Sociologist and mathematician Vincent Traag has produced …