Even met de minister overleggen

Marc de HaanBert Koenders: 'Ik ben het met jullie eens, maar aan VN-constructies verander je weinig.'

Marlies Rothoff

‘Sorry dat ik later ben jongens!’, begint minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders als hij later dan gepland de conferentiezaal in Den Haag binnen komt vallen.

‘Excuses, we hadden problemen met een buitenland. En nee, het was niet Turkije.’

Er wordt gelachen en de minister neemt snel plaats. Samen met hoogleraar internationaal publiekrecht Nico Schrijver, die hun honoursproject begeleidt, is een groep van zo’n vijftien Leidse rechtenstudenten dinsdag naar Den Haag gekomen om voorstellen en uitkomsten uit hun onderzoek voor te leggen aan minister Koenders.

‘Ik heb nog nooit een minister ontmoet, dus dat is wel bijzonder’, zegt Wies van Dipten (21) voordat de bijeenkomst begint. ‘Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn en hoe hij op onze standpunten en vragen reageert. Er is ons gevraagd wat wij zouden veranderen als wij in de VN-Veiligheidsraad zouden zitten. De stelling van onze groep is dat het vetorecht van de zogeheten P5, de vijf vaste zetels in de Veiligheidsraad, moet worden ingeperkt.’

Ook Kimberley Muijster (20) is benieuwd: ‘Ik heb er zin in. Het is toch wel bijzonder dat de minister tijd voor ons vrijmaakt ondanks het gedoe wat er nu is met Turkije en de verkiezingen.’

Vanachter hun microfoons mogen de studenten alvast beginnen met vragen stellen aan de overige leden van de

taskforce. ‘Ik ben erg blij dat jullie hier zijn’, verwelkomt Koenders hen even later. ‘Het is belangrijk dat zulke jonge mensen zich nu al met de VN-Veiligheidsraad bezighouden.’

Van Dipten wordt door Schrijver aangewezen om de vetorecht-kwestie naar voren te brengen. De minister moet de studenten wel teleurstellen: ‘Hoe erg ik het ook met jullie eens ben dat het vetorecht anders kan, moet ik jullie helaas melden dat je zowel binnen als buiten de VN vrij weinig aan die constructies kunt veranderen.’

Er wordt verder gediscussieerd over de veiligheid van vrouwen, het klimaat en de rol van de raad bij conflicten. Hoewel de stellingen en vragen lastig waren, hielden de studenten zich goed staande. Tot slot krijgen ze zelfs het aanbod van Koenders om concrete plannen voor veranderingen binnen de Veiligheidsraad aan te bieden later in het jaar. ‘Dan zal ik er serieus naar kijken en misschien nemen we er wel een paar mee.’

‘Dat was wel gaaf’, zegt Nienke Peters (20) als de minister weer weg is. ‘Het is leuk dat we er serieus over mogen nadenken. En daarnaast was het sowieso geweldig dat de minister tijd had, zo enthousiast was en serieus op ons inging.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Afgeperst en opgejaagd

Eritrese mensensmokkelaars dwingen hun slachtoffers tot het afstaan van organen, ontdekte …

Achtergrond

De Rambo van de VOC

Hoewel hij het met de waarheid niet altijd even nauw nam, is het dagboek van de Zwitserse …

Wetenschap

Getekende denkers

Japanse tekenfilms zitten vol met filosofische problemen, vindt Mari Nakamura. …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

Niet schudden

De Nederlandse zorg gebruikt jaarlijks voor honderden miljoenen aan zogeheten biologicals …

English page

Protest formulas

Where do protesters come from? Sociologist and mathematician Vincent Traag has produced …