D66 de grootste in Leiden

Masterstudenten verslaan kiezend Leiden

16 Maart 2017

D66 werd in Leiden het grootst. GroenLinks groeide het meest ten opzichte van 2012.

‘Ik weet niet of ik klaar ben met politiek. Ik ben wél klaar met papier, voorlopig’, verzuchtte student Lynn Philippi vannacht live op Unity FM. Masterstudenten journalistiek en nieuwe media volgden de tellingen op de voet, vanaf verschillende stembureaus, voor de lokale radiozender.

De studenten probeerden zo snel mogelijk de Leidse stemcijfers te rapporteren. Daarvoor werden ze naar twaalf stembureaus gestuurd. Vooraf werd verwacht dat ze rond kwart over tien wel klaar zouden zijn. Door de hoge opkomst, 84,5 procent, ten opzichte van 77,7 in 2012, kwamen verschillende studenten pas rond twaalf uur met hun aantallen binnen, aan de HUBspot aan de Langegracht. Daar was de studio van Unity FM voor een avond gevestigd.

In sommige wijken lag de trend totaal andersom. Vanuit de Zeeheldenbuurt meldden JNM-reporters dat DENK op de eerste plaats stond, gevolgd door GroenLinks en de PVV.

Vanaf de stembureaus wordt in de gezamenlijke WhatsApp-groep flink geklaagd: ‘Jongens, ik zit hier niks te doen. Ik mag alleen maar kijken.’ Anderen mochten juist met meehelpen stembiljetten uitvouwen en tellen. De strengheid van de voorzitter verschilt per locatie: terwijl hier en daar foto’s worden geappt met voorlopige lijstjes, klinkt elders nog: ‘Lijstjes? Welke lijstjes? We zijn muisstil aan het tellen, hoor.’

De studenten verzorgden ook een exitpoll, die met slechts een kleine foutmarge de uitslag bleek te voorspellen. Zo lijkt D66 met 20,9 procent nét iets meer stemmen te hebben gehaald dan de 20,4 die de studenten voorspelden. De Leidse nummer twee, GroenLinks, trok met 16,9 procent juist net iets minder stemmen dan de 17,3 die de studenten verwachtten.

De uitzending van Unity FM duurt van 19.00 tot middernacht. Docent en organisator van het project Sebastiaan van der Lubben wil van de studenten weten wie er nog even doorkunnen. Zijn les over het vak van politiek journalist: ‘Wachten, wachten en nog eens wachten.’ Een harde kern blijft dat met een biertje in de hand, vanachter hun laptops, nog uren doen. MR

Deel dit bericht: