Column: Tampons

Stel je een wereld voor waar er geen wc-papier beschikbaar is op toiletten. Het papier zelf bestaat wel, je kan het kopen, maar je moet het wel zelf meenemen. Een beetje zoals die keer dat je op vakantie was in Zuid-Frankrijk en verbleef op zo’n Nederlandse camping. De toiletten zijn altijd net iets te ver lopen en pas halverwege heb je door dat die verdomde wc-rol nog in de hoek van je tent ligt.

Of als je medio-augustus met je dronken kop in de rij staat voor een dixie, ergens op een festival in Oost-Europa. Of, een wat minder exotisch voorbeeld, als het toiletpapier thuis op is, je met negentien andere studenten in een DUWO-huis woont (gratis toiletpapier!) maar iedereen het vertikt om het ook daadwerkelijk te gaan halen en je constant met de reserverol naar de wc moet lopen.

Gelukkig leven we niet in een wereld waarin elk toiletbezoek lijkt op dat van op een camping, festival of in een lui studentenhuis. Moet je op de universiteit naar het toilet, dan hangt daar altijd in een speciaal daarvoor ontworpen dispenser een rol voor je klaar. Twee zelfs, mocht die ene toch op zijn. Bovendien hoef je niet eerst een muntje in de dispenser te werpen of iets dergelijks: het is helemaal gratis.

Dat is logisch. Zonder toiletpapier zou het een zooitje worden en het is zo vanzelfsprekend, dat we het ook niet van thuis hoeven mee te nemen. Je zou die rol maar vergeten en daar pas op het toilet achter komen. Dat je heel discreet moet vragen aan iemand “of ‘ie nog velletje voor je heeft”.

Waarom is dit alles dan nog niet logisch en vanzelfsprekend voor meer dan de helft van de mensheid? Tampons en maandverband dienen in zekere zin hetzelfde doel als toiletpapier: zorgen dat jij en je omgeving schoon blijven. Het enige verschil is dat het één wordt gebruikt door mannen en vrouwen en het ander door enkel vrouwen.

We hebben een universiteit met procentueel de meeste vrouwen, van studenten tot hoogleraren. Dat is iets om trots op te zijn. Laten we deze vrouwvriendelijkheid dan ook vooral doorzetten. Stel maandverband en tampons beschikbaar op openbare toiletten. Gratis. Want het is net zo normaal als toiletpapier.

Als mannen iedere maand een week lang zouden bloeden, zou er in elk toilet al lang zo’n mooie dispenser met anti-bloedspullen hangen.

Femke Blommaert is student taal­wetenschap

Deel dit bericht:

Voorpagina

Afgeperst en opgejaagd

Eritrese mensensmokkelaars dwingen hun slachtoffers tot het afstaan van organen, ontdekte …

Achtergrond

De Rambo van de VOC

Hoewel hij het met de waarheid niet altijd even nauw nam, is het dagboek van de Zwitserse …

Wetenschap

Getekende denkers

Japanse tekenfilms zitten vol met filosofische problemen, vindt Mari Nakamura. …

Studentenleven

Nieuws

Rubrieken

Niet schudden

De Nederlandse zorg gebruikt jaarlijks voor honderden miljoenen aan zogeheten biologicals …

English page

Protest formulas

Where do protesters come from? Sociologist and mathematician Vincent Traag has produced …