Veel boetes OV-kaart

9 Maart 2017

40 Miljoen euro, verspreid over 55.000 boetes. Dat is er vorig jaar betaald door afgestudeerden die hun studenten-OV-kaart niet of te laat hebben stopgezet.

Dat meldt het Digitaal Universiteitsblad DUB van de Universiteit Utrecht deze week. In de twee jaar ervoor was dat bedrag zelfs nog wat hoger.

Na het afronden of onderbreken van je studie, moet je je OV-kaart stopzetten, uiterlijk de vijfde werkdag van de eerste maand dat je er geen recht meer op hebt. Wie te laat is, betaalt 97 euro per halve maand.

Een wetsvoorstel om dat bedrag vanaf 2018 te verhogen, kwam in december door de Tweede Kamer. Sommige mensen zouden de boete namelijk expres verkiezen boven hun anders nog hogere reiskosten.

Bij het voorstel was wel een aantal moties aangenomen, waardoor de inwerkingtredingdatum waarschijnlijk later wordt dan 1 januari. Studenten moesten beter geïnformeerd worden, en het stopzetten moest simpeler kunnen. Nu moet je daarvoor naar een automaat.

Pieter Duisenberg (VVD) en Michel Rog (CDA) stuurden aan op automatische stopzetting, maar daarvoor is volgens Bussemaker een aanpassing van de huidige Wet studiefinanciering nodig. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

9 Maart 2017