Studieschuld: 7 miljard bier

9 Maart 2017

Volgens de Schuldmeter van het Interstedelijk Studenten Overleg bedragen alle studieschulden bij elkaar opgeteld momenteel 17,9 miljard euro. Het ISO roept een volgend kabinet vast op tot maatregelen.

Op de website nationalestudieschuld.nl staat een lopende meter, die een prognose laat zien van de totale studieschuld, op basis van cijfers van DUO en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Oftewel, volgens het ISO: 12,4 miljoen MacBooks, ruim zeven miljard biertjes of 1,12 keer het Bruto Binnenlands Product van IJsland. Volgens de NOS was de totale studieschuld in 2015, voor de invoering van het leenstelsel, nog 12 miljard euro.

De studentenorganisatie vraagt niet voor niets aandacht voor het gigantische getal. Een nieuw kabinet wordt alvast opgeroepen tot drie maatregelen: het bevriezen van het collegegeld, betere informatie over studieprogramma’s en kansen op de arbeidsmarkt, en de garantie dat het geld uit de basisbeurs daadwerkelijk aan het hoger onderwijs gespendeerd wordt. Dat laatste is al afgesproken, maar ISO-voorzitter Jan Sinnige herinnert er nog even aan: ‘Afspraak is afspraak. Er gaat geen rooie rotcent van dat geld naar een andere sector. Het is studenten ontnomen, met de afspraak dat we het terug zullen zien in het hoger onderwijs. Daarvan mag geen euro verspild worden.’

Ook de Landelijke Studentenvakbond protesteerde afgelopen week tegen de hoge kosten voor studenten. De LSVb wil dat het collegegeld verlaagd wordt, en startte dinsdag de petitie verlaagjecollegegeld.nl.

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

9 Maart 2017