Strengere eisen voor masters

B
9 Maart 2017

De bètafaculteit wil meer selectie voor een aantal masteropleidingen.

Dat blijkt uit een notitie die maandag bij de vergadering met de faculteitsraad werd besproken.
‘Het instapniveau van internationale studenten en studenten van het hbo is soms lastig in te schatten. Er worden nogal eens deficiënties geconstateerd. Opleidingen overwegen strengere toelatingseisen en reparatiecursussen’, aldus het document.

Voor veel masteropleidingen aan andere universiteiten bestaat al een selectie: Utrecht biedt zelfs uitsluitend ‘selectieve’ masters aan. Dat andere universiteiten het doen, is op zich al een reden om zelf te willen selecteren. ‘Als iedereen het doet, en wij niet, krijg je misschien wel veel studenten die de master niet aankunnen’, gaf vice-decaan Han de Winde aan.

‘We willen studenten die een goede kans hebben om de opleiding af te maken. We willen dus af van de automatische doorstroom’, aldus De Winde. ‘Als je na tien jaar met de hakken over de sloot je bachelor haalde, kom je niet zomaar de master in.’ Aan de precieze toelatingseisen wordt nog geschaafd. Van de wet mogen die net uitsluitend naar de cijfers kijken, er moet tenminste één ander criterium meewegen.

‘Er bestaat onder studenten angst dat ze straks met waardeloze bachelor-diploma’s zitten’, klaagde raadslid Martijn Janse van studentenpartij ONS.

De Winde: ‘Het gaat om criteria waarmee je zonder verder papierwerk door kan stromen.’ Wie niet aan de eisen voldoet, is dus niet per definitie afgewezen: die zal een toelatingscommissie moeten aanschrijven.

Janse: ‘De eisen die wij zagen voor masters van natuur- en scheikunde, zeggen vooral dat je gemiddeld een zeven moet hebben. Er is angst dat er straks niet wordt gekeken naar wat je verder hebt gedaan. Hoe maak je de zachte criteria van zo’n toelatingscommissie nou hard? Ik wil graag vertrouwen hebben in zo’n commissie, maar ik ben echt bang dat het de verkeerde kant op gaat.’

Goed om te weten voor wie nu al in de bachelor zit: de eventuele eisen gaan pas gelden voor mensen die nog moeten beginnen aan de studie. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

9 Maart 2017