Roostermakers helpen elkaar

9 Maart 2017

De roostermakers van de bètafaculteit gaan meer samenwerken. ‘Soms boekte iemand drie zalen tegelijk, voor de zekerheid.’

‘Alle roostermakers werken nu samen’, vatte decaan Geert de Snoo de nieuwe situatie samen. ‘Gechargeerd gezegd: voor het eerst.’

Het aantal studenten aan de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) is de afgelopen jaren flink gestegen en het Gorlaeus wordt verbouwd, dus zaten de docenten nogal krap in hun lesruimte. Op papier, tenminste. Het faculteitsbestuur heeft laten meten hoe druk het was in de college- en labzalen. ‘Toen bleek dat veel onderwijsruimtes wel geboekt waren, maar niet gebruikt’, legde directeur bedrijfsvoering Dirkje Schinkelshoek maandag uit aan de faculteitsraad. ‘We kunnen niet roepen dat er geen ruimte is, als we de ruimte die er is niet optimaal gebruiken. Iedereen wil graag op dinsdag tussen elf en één dezelfde zaal hebben; dat kan niet.’

De roostermakers moeten nu samen gaan werken, knelpunten delen, en ook gewoon zuiniger omgaan met de ruimte. Schinkelshoek: ‘Sommige docenten reserveerden drie zalen, en kozen vervolgens welke het beste past bij het aantal studenten dat komt. Er zitten soms groepen van zestig man in een zaal waarin 280 studenten passen. Met een schaars goed kan dat niet. Het helpt ook niet als de ene groep op het hele uur begint, en de andere op het halve, daar lijdt je al heel veel verlies op.’

Chemie-hoogleraar Marcellus Ubbink nam het op voor de docenten. ‘Je weet ook helemaal niet hoeveel studenten er gaan komen. Ik heb dit jaar twee vakken gegeven, en bij een daarvan zaten twee keer zoveel studenten als zich officieel op hadden gegeven.’

BB

Lees meer over roosters op de universiteit: Passen, meten en claimen

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

9 Maart 2017