Alvast afzien voor Expeditie Robinson

Marleen van Wesel

‘Ik was nog nooit in de gracht gesprongen, in de vijf jaar dat ik in Leiden woon’, vertelt Evelien Mols (22, psychologie). Vorige week sprong ze alsnog, vanaf een paal middenin het water, in haar aanmeldingsfilmpje voor Expeditie Robinson. ‘Mijn longen klapten echt dicht van de kou.’

Het RTL-programma nodigt dit jaar ook niet-BN’ers uit. ‘Ik had al eens op de Facebookpagina van RTL5 geklaagd. De laatste jaren deden er zulke onbekende mensen mee, die claimden BN’er te zijn. Een maand later kwam deze oproep. Ja, toen moest ik wel. Fysiek en mentaal denk ik dat ik het prima trek, maar vuur maken en knopen leggen kan ik echt niet.’ In het filmpje vertelt Mols vanaf haar paal wat ze anders gedaan had om ooit mee te kunnen doen: ‘Plan B was om een carnavalshit te schrijven.’

In een ander filmpje staat Jolin van Eijk (21, psychologie) eveneens op een paal, maar dan in de Leidse Hout, boven vaste grond. ‘Op een paal staan was een vereiste. Dat heb ik gewoon meteen gedaan, zonder poespas’, zegt ze. Ze kijkt al jaren. ‘Wat ik heel gaaf vind, mede door mijn studie, zijn de groepsprocessen. In de regel begint het spel op twee aparte eilanden, ergens in de buurt van Indonesië bijvoorbeeld, waar twee teams proeven tegen elkaar spelen. Omdat mensen weggestemd kunnen worden, slinken de groepen, tot ze uiteindelijk samensmelten. En dan strijdt ieder voor zich.’

De uitdagingen vreest ze niet. ‘Hooguit de eetproef, met dingen die in principe wel eetbaar zijn, maar wel heel vies, zoals stierenballen en vissenogen. Ik ben niet de sterkste en ook niet de snelste. Maar ik ben wel heel erg positief ingesteld. Mijn dispuut, La ReBelle, van Quintus, hebben we bijvoorbeeld zelf opgericht. Voor zoiets is positiviteit nodig, anders kom je niet ver. In eerdere seizoenen zag ik wel eens iemand die continu ruzie zocht of zeurde dat het zo warm was of dat er overal beestjes zaten. Dáár zou ik pas slecht tegen kunnen. Joh, doe niet zo moeilijk. Je zit lekker op een eiland, dit maak je nooit meer mee.’

Daphne Raad (19, geneeskunde) klom ook op zo’n paal in de gracht. Zij hield droge voeten, maar ze nam in haar filmpje wél vast een voorproefje op die gevreesde eetproef. ‘Ik had krekels gekocht in een dierenwinkel. Het is eigenlijk reptielenvoer. Ik heb ook een gefrituurde krekel op. Dat smaakt beter. Dit ding bewoog gewoon.’

En dan nog iets: ‘Ik kreeg empathie voor het beestje, toen hij over mijn arm kroop. Ik moest me dus wel even over het dierenleed heen zetten. Ik eet eigenlijk geen vlees meer, maar als ik op het eiland bijna verhonger, zou ik dat ook moeten loslaten. Het hele avontuur spreekt me aan: overleven op een eiland, uitgedaagd worden door barre omstandigheden en zeker ook het spelelement. Ik ben namelijk echt heel fanatiek.’

Van de inmiddels meer dan duizend aanmeldingen, blijven vier deelnemers over. De vijftig meest gelikete filmpjes geven toegang tot het castingweekend. Alleen Mols zit daar momenteel bij, op nummer 14. ‘Maar daarnaast worden nóg eens vijftig mensen geselecteerd’, weet Van Eijk, die al visitekaartjes heeft laten drukken. ‘Ik vind: als je iets doet, moet je het goed doen.’ Stemmen kan nog tot 20 maart, 17.00 uur.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Frankenstein

Promovenda, journalist en Amerikanist Albertine Bloemendal spreekt vrijdag op het …

Protestformules

Waar komen demonstranten vandaan? Socioloog en wiskundige Vincent Traag maakte wiskundige …

Studentenleven

Nieuws

Voldoende herkansen mag

Studenten bij Rechten krijgen waarschijnlijk de kans om zesjes weg te poetsen. Het wordt …

Rubrieken

English page

Statistics reflux

Leiden PhD student Tim van der Zee discovered a striking number of errors is a …

It was my war

Klaas de Jonge was arrested for smuggling arms for the ANC. He fled to the Dutch embassy …