Zes miljoen voor Leidse wetenschappers

23 Februari 2017

Leidse onderzoekers hebben vier vici-subsidies binnen gehaald.

Wetenschapsfinancierder NWO heeft deze week 34-Vici-beurzen uitgereikt, waarvan vier aan Leidse onderzoekers. De Vici-financiering is bestemd voor ervaren onderzoekers: mensen die al bijna hoogleraar zijn of dat relatief recent zijn geworden. Een aanvraag kost vaak maanden werk, maar als de beurs wordt toegewezen, ben je even onder de pannen, met anderhalf miljoen aan onderzoeksgeld.

Het Leids Universitair Medisch Centrum haalde twee Vici’s binnen: patholoog Judith Bovée gaat proberen om bepaalde vormen van kanker, sarcomen, op te kweken, zodat daar behandelingen op getest kunnen worden.

Celbioloog Alfred Vertegaal kreeg subsidie om onderzoek te doen naar zogeheten sumo-eiwitten, die de functies van andere eiwitten in de cel aansturen. Zoals bij vrijwel elk proces in het lichaam krijg je ook bij sumoïsering kanker als het niet goed gaat, en Vertegaal hoopt daar meer over te leren. 

Gezondheidspsychologe Andrea Evers gaat onderzoek doen naar onverklaarde verklaarde klachten, en de rol van de verwachtingen van de patiënt bij het verloop van die klachten.

Pedagoge Judi Mesman gaat haar subsidie gebruiken om onderzoek te doen naar de overdracht van vooroordelen: kinderen nemen die vaak van hun ouders over. Mesman wil uitzoeken hoe. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

23 Februari 2017