'Snowboarders zijn roekelozer'

‘Er zijn meer snowboarders. Die hebben vaak iets minder controle dan de skiërs.’

23 Februari 2017

Traumachirurg Kees Bartlema van het Leids Universitair Medisch Centrum gaat onderzoek doen naar wintersport-ongevallen.

Hoeveel wintersporters verongelukken er per jaar?
‘Dat weten we eigenlijk niet. Uit eigen ervaring, zowel vanaf de piste als op mijn werk, merk ik dat het lijkt toe te nemen. De piek in het wintersportletsel is in januari en februari.

‘Het is toch een eigenaardige vakantievorm. Het verbaast me dat mensen een heel eind rijden, een week lang sporten terwijl ze dat normaal niet doen, en dan ook nog eens een sport die je in Nederland niet kan beoefenen.

‘Ik doe het zelf ook, maar het blijft toch apart. Je vraagt je toch af: hoe goed loopt dat nou allemaal af? Mijn idee – en dat van alarmcentrale Eurocross – is dat het aantal ongelukken toeneemt, maar meer dan een gevoel is dat nu niet.’

Wat onderzoeken jullie precies?

‘Hoe vaak zulke ongelukken voorkomen, en wat de ernst is. Inventariseren wat er gebeurt, en onder welke omstandigheden, en wat de consequenties van die letsels zijn.’

Stel, ik ga volgende week snowboarden en ik breek mijn bekken. Moet ik u dan mailen?
‘De kans is ongeveer 25 procent dat wij het horen. Nederland heeft vier alarmcentrales voor wintersport-ongevallen. Eurocross, de grootste daarvan, is de enige die aan dit onderzoek meewerkt. We willen uiteindelijk samen met Eurocross, de cijfers extrapoleren naar alle wintersportende Nederlanders.’

U denkt dat het aantal ongevallen stijgt. Waarom?
‘Er zijn meer snowboarders. Die hebben vaak iets minder controle dan de skiërs, en omdat ze jonger zijn gedragen ze zich ook gemiddeld iets roekelozer op de piste. Daarnaast gaan een hoop mensen ongeoefend de piste op; die veroorzaken niet alleen letsel bij zichzelf, maar ze skiën ook andere mensen aan.

'Tegenwoordig wordt er ook harder geskied dan vroeger. Ik denk dat daardoor de ernst van het letsel ook toeneemt. Als we echt een stijging zien, zou ik de verklaring op die punten zoeken.’

Wat moet ik doen om me voor te bereiden?
‘Zorg dat je goed getraind bent, zeker als je normaal niet zoveel sport. En als je niet goed kan skiën of snowboarden, neem dan les en zorg ook dat je de gedragsregels op de piste kent.’

Gaat u zelf nog wintersporten?
‘Jazeker! Vrijdag vertrek ik. Ik ben wel vaak hard gevallen, maar echt letsel heb ik er nog niet bij opgelopen.’ BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

23 Februari 2017