Kamervragen: 'Leiden voelt snel als thuis'

Marina Oll

Taco van der Eb

Marlies Rothoff

Huis: Mauritsstraat

Kamer: 12 m2

Huur: 290 euro

Huisgenoten: 8

Hoe lang woon je hier al?

‘Ik kwam hier vorig jaar in januari wonen om mijn master te volgen. Ik kom uit Spanje en ik heb in Barcelona mijn bachelor gedaan. In april wil ik naar Groot-Brittannië. Hopelijk kan ik als stage onderzoek gaan doen in Oxford.’

Wat is het meest bijzondere voorwerp in deze kamer?

‘Het is lastig om een kamer binnen een jaar persoonlijk te maken, vooral omdat je weet dat je toch weer verder gaat. Ik probeer het wel. Ik gooi ook niks weg, dus dat wordt nog wat als ik straks weg moet. De fijnste herinneringen hangen op mijn prikbord. Dat zijn kaartjes of bewijzen van dingen die ik hier heb gedaan.’

Wat dan?

‘Het startnummer van de Leidse marathon. Ik heb maar tien kilometer gelopen, maar het was wel de dag na mijn verjaardag. Ik dacht dat ik alleen maar ’s avonds thuis met vrienden zou eten, maar dat liep uit de hand. Ik was pas om zeven uur ’s ochtends thuis, maar heb toch meegedaan. Normaal doe ik zo’n drie kwartier over tien kilometer. Dit keer anderhalf uur. In Spanje heb ik ook eens meegedaan aan een echte marathon, dus de volle 42 kilometer. Ik hou van sporten, maar dat was toch best heftig.’

Er hangt ook een kaartje van de Orientation Week Leiden.

‘Klopt, ik heb drie keer meegedaan. Eerst bij mijn eigen introductie, en daarna nog twee keer als crew. Ik vond de OWL echt geweldig toen ik hier aankwam. In vier dagen leer je continu nieuwe mensen kennen. Het maakt dat je je snel iets meer thuis voelt in een vreemd land. Ik heb er goede vrienden aan overgehouden en voor zover ze nog in Nederland zijn, spreek ik nog met ze af.

‘Ook als crew leer je nieuwe mensen kennen, je bent niet altijd op je eigen introductiegroepje aangewezen. De meesten gaan weer weg na een half jaar, dus dan is het fijn om ook weer met anderen kennis te maken.’

Wat ga je straks het meest missen van Nederland?

‘Niet het weer, maar wel dat je overal op de fiets naartoe kunt. Leiden is zo’n kleine, overzichtelijke stad, dat voelt snel als thuis. De rest van Nederland kun je ook gemakkelijk ontdekken.

‘Ik ben met vrienden afgelopen zomer naar het noorden geweest. We hebben een auto gehuurd en zijn gaan rondreizen. Het zuiden staat voor de laatste paar maanden op de planning.

Deel dit bericht:

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

Dreiger naar Hoge Raad

Oud-rechtenstudent Mohammed K. die door het Gerechtshof is veroordeeld voor het met de …

Rubrieken

English page