Geen commentaar: Zweven is leven

Door Bart Braun Stiekem ben ik stikjaloers op de jongetjes en meisjes die zich zo hard inzetten voor hun partij. Niet op dat flyeren bij tochtige winkelcentra, natuurlijk, maar op de zekerheid. Dat je naar Jan Roos kijkt en denkt: ‘Dit is precies wat Nederland nodig heeft!’

Of Baudet, of Buma, of een van de vele, vele andere kandidaten.

Zelf zweef ik nog. En volgens een volstrekt betrouwbare, honderd procent representatieve en absoluut nauwkeurige steekproef, bestaande uit de mensen die ik het de afgelopen dagen heb gevraagd, zweeft bijna iedereen.

Dat is natuurlijk een goede zaak. Mensen de twijfelen, informatie zoeken, hun keuzes bepalen aan de hand van de debatten, dat is hoe het hoort. Zweven is leven, voor de democratie. Alles beter dan zuilklevend stemvee dat elke keer braaf op dezelfde partij stemt omdat dat nou eenmaal moet van de pastoor, dominee of vakbond.

Maar wat goed is voor de democratie, is nog niet goed voor mij. De twijfel knaagt. Ik heb inmiddels alle stemhulpen op internet ingevuld. Ik moet op Thierry Baudet stemmen. Of op Sylvana Simons. Of CDA, of ChristenUnie. Eentje gaf gelijke percentages overeenkomst met VVD, D66, GroenLinks én Partij voor de Dieren.

De twijfel wordt alleen maar groter. Bij een eerdere verkiezing zette ik mijn stem te koop op Facebook (noot van de redactie: dit is strafbaar). Niemand van mijn vrienden wilde er ook maar een euro voor geven. Ze waren zelf ook nog aan het zweven, namelijk.

Dit jaar heb ik onder werktijd de partijprogramma’s doorgelezen om te zien wat de politiek van plan is met de universiteiten. Dat hielp voor geen meter. In grote lijnen willen de partijen namelijk allemaal hetzelfde: Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen krijgt er geld bij, en onderzoekers moeten minder tijd verspillen aan het aanvragen van beurzen.

De een geeft ietsje meer geld uit aan onderzoek, de ander ietsje minder. De een wil ietsje meer selectie aan de poort, de ander ietsje minder. Blijkbaar doen we het als universiteiten best aardig, anders zeurde de politiek wel harder.

Alleen uiterst links en rechts van het politieke spectrum zijn nog bijzonderheden te vinden, maar wie PVV of Partij voor de Dieren stemt, doet dat waarschijnlijk niet op basis van hun hogeronderwijsprogramma.

Er zit niks anders op. Ik zal de paar vrienden die nog steeds actief zijn op Facebook nog een keer moeten inschakelen. Misschien als ik hún betaal, dat ze dan voor mij een keuze kunnen maken.

Deel dit bericht:

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

Dreiger naar Hoge Raad

Oud-rechtenstudent Mohammed K. die door het Gerechtshof is veroordeeld voor het met de …

Rubrieken

English page